Microbiological Aspects of Food Safety

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2023-2024

Tantárgyfelelős

  • Dr. Mónika BÁTAI-KERÉNYI

    associate professor,
    Department of Medical Microbiology and Immunology

Óraszámok/félév

előadás: 20 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 20 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OXF-EMV-h-T
  • 2 kredit
  • General Medicine
  • Optional modul
  • autumn
Előfeltétel:

ODA-OBK-T completed , ODA-EL2-T completed

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 35 fő

Campus kurzusként elérhető 35 fő számára. Campus-karok: ÁOK

Tematika

The topic gives knowledge of foodborne diseases and useful probiotics. - Advantages and disadvantages of probiotics in different diseases, dangers of imported contaminated food, and applied newest methods in food safety are discussed.
The students get knowledge of
- advantages and disadvantages of microorganisms in food for health
- the role of probiotics in therapy, probiotic products
- dangers of imported food contaminated by pathogens and their toxins
- epidemiology and prevention of foodborne diseases
- antibiotics in food
- methods of contaminating food-borne pathogens and toxins detection

Előadások

  • 1. History of food microbiology - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 2. Importance of food safety and food security - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 3. Factors influencing the growth of microorganisms in food and their application - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 4. The impact of food environmental and internal factors on microorganism multiplication - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 5. Probiotics in the food. Probiotics, and their therapeutic role - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 6. Probiotics and prebiotics. Their role in the treatment of different diseases - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 7. Microorganisms in food production, starter cultures. The role of microorganisms in fermented food - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 8. Bacterial food poisonings (case reports) - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 9. Food-borne infections caused by bacteria (case reports) 1. - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 10. Food-borne infections caused by bacteria (case reports) 2. - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 11. Mycotoxins and their effects - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 12. Mycotoxins in the foods. Detection of the mycotoxins in the food. - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 13. Food-borne infection caused by viruses (case report) - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 14. Food-borne infections caused by parasite (case report) - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 15. Epidemiology of foodborne diseases - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 16. Major outbreaks of food-poissoning and food-borne infection - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 17. Antibiotics and antimicrobial compounds in food of animal origin - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 18. Antibiotics and antimicrobial compounds in food of plant origin - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 19. Microbiological methods of food investigation (New and quick microbiological methods in food investigation). Monitoring microbiological food safety. - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)
  • 20. Summary of the topics and exam - Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

Lectures on the Teams

Jegyzet

Handout on the Teams

Ajánlott irodalom

James M. JayMartin J. LoessnerDavid A. Golden Modern Food Microbiology 2005 Springer ISBN: 978-0-387-23413-7
Hawkins R (ed) Modern Food Microbiology 2022 Murphy & Moore Publishing ISBN 9781639873722
and articles

A félév elfogadásának feltételei

Active participation

Félévközi ellenőrzések

One exam

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

Consultation

Vizsgakérdések

MCQ test

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói

  • Dr. Bátai Istvánné (Dr. Kerényi Monika)