Megnyitották a Humán Reprodukciós Központot a Kaposi Mór Oktató Kórházban

2018. január 29.

Hiánypótló tevékenységet folytathat a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, ahol  megnyitották a meddő párok kezelését szolgáló - a kórház legendás szülész-főorvosáról, Domány Sándorról elnevezett - Humán Reprodukciós Központot.

Miután a kórház a múlt év végén jogosulttá vált arra, hogy művi megtermékenyítést végezzen, megszüntette a magánszolgáltató kaposvári tevékenységét, és alkalmazásába vette az ott dolgozó szakmai csapatot. Mindehhez 400 millió forint kormányzati támogatást kapott, így a Kaposi Mór Oktató Kórház a jövőben nemcsak a környékről, hanem az ország távolabbi pontjairól érkező, gyermekvállalási gondokkal küszködő családokat is fogadja.

Az intézet avató ünnepségén Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elmondta: a kormány célja, hogy a meddőségi kezelések várólistái két éven belül megszűnjenek. Emlékeztetett: közel nyolcmilliárd forintot biztosítottak arra, hogy megnöveljék az új állami meddőségkezelő helyek kapacitását, valamint a páciensek anyagi terheinek csökkentése érdekében 70 százalékról 90-re emelték az eljárásban alkalmazott gyógyszerek támogatását. Ezzel lehetővé vált, hogy annak, aki meddőségi kezelést szeretne, nem kell fizetnie az ellátásért, csak a gyógyszerköltségek tíz százaléka terheli.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint 2018-ban nyolc meddőségi centrumban emelték meg az ellátás éves kapacitását, a Pécsi Tudományegyetemen például a korábbi 492-ről 937-re, a Kaposi Mór Oktató Kórházban nulláról 885-re. Magyarországon 2015-ben összesen 6984, 2017-ben már 7180 meddőségi eljárást végeztek. A cél az európai unós átlagnak megfelelő évi 12 ezer beavatkozás elérése. Ennek érdekében Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett is nő a kapacitás.

Forrás

Magyar Idők

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!