Több jut az idén lombikprogramokra

2018. január 8.

Nyolc meddőségi centrumban emelték a lombikprogramok éves súlyszámát 2018-tól. A magánszolgáltatóknál négyezer, az állami kórházakban több mint 6500 beavatkozást finanszíroznak. A meddőségi centrumok ötmilliárd forint többletforrást is kapnak a kezelésekhez.

Idén már több mint tízezer beültetést támogat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. A Pécsi Tudományegyetemen a korábbi 492-ről 937-re, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban nulláról 885-re nő az arány. A legtöbb forrást - összesen 3 milliárd forintot - a Kaáli Intézet, a Szent János Kórház, az Észak-budai Egyesített Kórházak, valamint a Semmelweis Egyetem kapják.

Egy meddőségi kezelés ára egy magánszolgáltatónál a nem NEAK-finanszírozott pácienseknek az egymillió forintot is elérheti, az egészségbiztosító által támogatott betegek meddőségi kezelése viszont ingyenes, a gyógyszereket 90 százalékban az egészségbiztosító támogatja tavaly októbertől.

Egy tavaly év végi kormányhatározatban törölték azt az augusztusi határozatot, amiben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ részére 2,59 milliárd forintot különítenek el lombikbébi programra. A Magyar Közlönyben azt írták, természetes fogamzássegítésre 200 millió forintot különítenek el a 2018-as költségvetésben. De emellett az idei büdzsé terhére az egyetemek kapnak 1,24 milliárd forintot, továbbá a gyógyító-megelőző ellátásra és beruházásra 1,28 milliárdhoz jutnak. A korábbi határozatban szerepelt további 2,4 milliárd forint, amit a kormány 4,9 milliárdra emelt, ezt is az érintett egyetemek kapják. A Debreceni Egyetem Klinikai Központja azt közölte, hogy folytatódnak a lombikkezelések, noha a Kaáli Intézet szerződése 15 év után lejárt. Idén 1,1 milliárd forint kormányzati támogatásban részesül Debrecen.

Az új, kibővített lombikprogram keretében, ha öt embrió beültetése után legalább egy gyermek élve születik, a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy teljes beavatkozást az Egészségbiztosítási Alap támogat. A lombikprogramot a nők már 45 éves korukig vehetik igénybe. Az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek NEAK-támogatása a korábbi 70-ről 90 százalékra nőtt, a magánellátóknál végzett beavatkozások esetében pedig az orvosok egységesen 55 százalékos NEAK-támogatással írhatnak fel gyógyszert.

Forrás

Világgazdaság

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!