Füstmentes világnap - november 17.

2017. november 17.

Egyre többeknél láthatunk az utcán sétálva elektromos cigarettát, és sokan vannak, akik a bűzrúd szívása helyett vízipipát használnak. Ma már számos alternatíva csábítja a nikotinfüggőket, de egyik sem egészséges.

Évente 35 ezren halnak meg a dohányzással összefüggő betegségekben Magyarországon. 2500-an passzív dohányosok, vagyis mások cigarettafüstjét lélegzik be.

- A füstmentes világnap egy olyan kezdeményezés, amivel felhívjuk a dohányosok figyelmét arra, hogy mások orra alá ne füstölögjenek. A kezdeményezés azért hasznos, mert a füstmentes lét kedvező hatásai már egy nap után érezhetőek. A nap végére észreveheti a páciens, hogy könnyebben kap levegőt, megpihentetheti saját tüdejét a füsttől - mondja dr. Szántó Zalán, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.

A szakember szerint az elektromos cigarettával sem tesznek feltétlenül jót a tüdejüknek a dohányosok. - Sokszor ellenőrizhetetlen eredetűek az ehhez használt folyadékok - hívja fel a figyelmet. - Vannak veszélyei a vízipipázásnak is, de ezt látom a legkevésbé károsnak. Ám egy hatásos dolog biztosan van: abbahagyni a dohányzást. Ezt legjobban úgy teheti meg az ember, ha szakember segítségét kéri, és orvos által ellenőrzött módon szabadul a nikotin fogságából. Sőt, manapság már virtuális személyi edző is rendelkezésre áll, hogy füstmentessé váljunk.

Nagyon sok krónikus betegség alakulhat ki a dohányzás miatt: keringési- és szívbetegségek,  daganatos megbetegedések. Nem minden tüdőrák a dohányzás következménye, viszont a füstölgéssel növeljük annak kockázatát. Duplájára emelkedett az elmúlt években azoknak a száma, akik soha nem dohányoztak, de tüdőrákban szenvednek. Sokszor látunk 40 éves betegekben tüdőrákos megbetegedést és egyre fiatalabbaknál is előfordul - fogalmaz a szakember.

A betegséget minél hamarabb veszik észre, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Ezt segíti az a világon is egyedülálló okostelefon alkalmazás, ami dr. Szántó Zalán ötlete nyomán készült, és a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Mellkassebészeti Osztályának munkatársai, valamint a Bioanalitikai Intézet orvosai dolgozták ki. Az applikáció segítségével egy rövid kérdéssor kitöltése után bárki felmérheti azt, mennyire veszélyeztetett a betegség szempontjából.

- Mi már használjuk az applikációt és számos tünetmentes beteget tudtunk kiszűrni Pécs környékén. Bízunk benne, hogy a Somogy megyei háziorvosok körében is hamarosan elterjed az alkalmazás, és korai stádiumban tudunk diagnosztizálni. A "tüdődaganat szűrő" alkalmazás lényege, hogy a páciens maga fordul háziorvosához az eredményekhez mérten. A program ráadásul rögzíti a cellainformációk alapján a felhasználó tartózkodási helyét, így a kitöltés végén felajánlja a legközelebbi szűrőközpont címét is - mondja a szakember.

Forrás

sonline.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!