Új tankönyvet mutattak be Farmakológia és klinikai farmakológia címmel

2017. november 16.

Naprakész információkat tartalmaz és a klinikai szemléletet tükrözi a Farmakológia és klinikai farmakológia című tankönyv legújabb kiadása, ami a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének három munkatársa, Dr. Gyires Klára és Dr. Fürst Zsuzsanna egyetemi tanárok, valamint Dr. Ferdinandy Péter igazgató főszerkesztésében jelent meg.

Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes - aki maga is 1983 óta oktat farmakológiát - beszédében rámutatott, a most megjelent 21. kiadás előzménye még a Dr. Issekutz Béla Kossuth-díjas farmakológus 1951-ben megjelent Gyógyszertan, méregtan és gyógyszerrendelés című egyetemi tankönyvéhez nyúlik vissza. Nemzetközi művekkel összehasonlítva látható, hogy ennek a tankönyvnek vannak a legnagyobb hagyományai, illetve a mögötte álló "Issekutz-i iskola" is sokkal kevésbé változott az évek során. Kiemelte, hogy a kötetnek alapvető újdonságai is vannak, a fejezetek után 2-3 oldalban bekerültek a terápiás megfontolások, ami olvashatóvá, jól használhatóvá teszi az anyagot, illetve a fejezetek végén lévő összefoglaló is segíti a tanulást.

Dr. Ferdinandy Péter, az egyik főszerkesztő, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója rámutatott, hogy a farmakológia egy nagyon gyorsan fejlődő tudomány, évente 30-40 új gyógyszer kerül piacra. Igyekeztek minden aktuális, naprakész információt megjeleníteni, úgy, hogy közben rövidítsék is a kötetet - fogalmazott. A könyv posztgraduális oktatási célokat is szolgál, és kézikönyvnek is tekinthető, melyet a klinikai farmakológiai szakvizsgára készülők mellett az orvosok is használhatnak.

A tankönyv elkészüléséhez 86 szerző összehangolt munkájára volt szükség. Dr. Ferdinandy Péter elmondta, a következő kiadás már a nyomtatott változat mellett e-könyv formában is meg fog jelenni.

A könyv főszerkesztői a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet munkatársai Dr. Gyires Klára és Dr. Fürst Zsuzsanna egyetemi tanárok, Dr. Ferdinandy Péter az intézet igazgatója.

Szerkesztőként részt vett továbbá a munkában Dr. Pintér Erika, a Pécsi Tudományegyetem, Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem és Dr. Varró András, a Szegedi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének vezetője.

Forrás

semmelweis.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!