„Sikerült megtartanunk a növekvő tendenciát”

2017. október 18.

Az idén harmadik alkalommal megrendezett Interdiszciplináris 3D konferencia tapasztalatairól beszélgettünk Maróti Péterrel, a projekt és a rendezvény egyik „motorjával” a tapasztalatokról és a további tervekről.

Szabó Gábor írása

 

- Minden többször megrendezett konferencia után el szokták mondani, hogy nagyobb, színesebb volt mint az előző. Ebben az esetben ez még igaz is, de miért volt ez igazán jelentős, mi az, amiben igazán eltért az előzőekhez képest?

- Szerencsére elmondhatjuk, hogy mind a résztvevők létszámában, mind a kiállító cégek vonatkozásában jelentős előrelépés történt. Idén a rendezvényt több mint 500 érdeklődő látogatta meg, és 25 különböző cég, szervezet jelent meg standdal. További jó hír, hogy idén már poszter prezentációkra is sor került, ami a rendezvény szakmai-tudományos előrehaladását mutatja.

- Idén is nagyon sok külföldi előadót sikerült idecsábítani, voltak, akik már szinte „hazajárnak”, ráadásul a szakmán belül jelentőségteljes szereplők. Hogyan értékeled a projekt és a rendezvény külföldi megítélését három rendezvény tapasztalata után?

- Évről évre egyre több a pozitív visszajelzésünk. Úgy érzem, az első két rendezvény kezdetleges hibáit mára sikerült a csapatnak kiküszöbölnie. Ezt visszatérő vendégeink is megerősítették. Természetesen mindig lehet javítani egy adott esemény megszervezésén, erre a jövőben is törekedni fogunk.

- A hazai palettán egyedülálló ez a rendezvény és a legkorábbi ilyen kezdeményezés. A hazai 3D szakmai életben hogy látod és hova helyeznéd a jelentőségét? Versenyezhetünk a fővárossal is, mint a téma „gazdája”?

- Abszolút így érzem, hiszen ilyen volumenű és spektrumú, 3D tematikájú rendezvény nincs sem az országban, sem a régióban.  Mind a hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítása és megerősítése, mind a tudományos-szakmai eredmények közlése, bemutatása fontos célja a rendezvénysorozatnak.

- Ugyan a rendezvény hagyományosan interdiszciplináris jellegű, idén a fő tematika a 3D technológiák egészségügyi felhasználása volt. Mint a terület művelője, hogy láttad, voltak-e látványos újdonságok tavalyhoz képest?

- A technológia gyors fejlődésének köszönhetően nagyon látványos a terület fejlődése. Akár a bionyomtatást, akár műtéttervezési vagy protetikai alkalmazásokat figyeljük meg, szembetűnő hogy egyre költséghatékonyabb, hatásosabb/pontosabb megoldások látnak napvilágot, ami nagyan segíti a 3D nyomtatási és vizualizációs technológiák elterjedését.

- Nem hiányoztak más területek előadói vagy kiállítói sem, de az egészségügyi felhasználás évek óta központi téma a rendezvényeken. Ez a konferencia sajátossága, vagy más okai vannak, hogy ez így alakult? Várható-e, hogy a későbbiekben egyéb nagy 3D felhasználási területek – pld. ipar – hasonló figyelmet kap a konferencián?

- Jelenleg ez a szervezőbizottság egyik fontos kérdése, és nem született még döntés róla, de valóban, ez a lehetőség komolyan felmerült.

- A konferencia angolul zajlott – ami nemzetközi rendezvény lévén – egyáltalán nem számít rendhagyónak, ez ugyanakkor szűkíti az érdeklődők körét. A PTE 3D projektnek vannak közösséget megszólító céljai is a technológia megismertetése és népszerűsítése kapcsán – ezt most legjobban talán a kiállítási terület jelenítette meg. A jövőben várható-e egyfajta további nyitás a tágabb értelemben vett nagyközönség felé?

- Természetesen, interaktív, magyar nyelvű workshopok, bemutatók szervezése merült fel ebből a célból.

- Mit emelnél ki külön is az idei konferencia tapasztalatai közül, mi az, ami miatt igazán emlékezetes volt ez a program?

- Nekem a legnagyobb élmény talán az volt, hogy sikerült megtartanunk a növekvő tendenciát mind a cégek, mind a résztvevők számát illetően, illetve az a tény, hogy meglévő nemzetközi kapcsolatainkat mind a tudományos, mind piaci szektorral sikerült elmélyítenünk.

- Milyen visszajelzések jutottak el hozzád és mik a Te személyes tapasztalataid a rendezvénnyel kapcsolatban?

- Szinte kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptunk szerencsére. Én is úgy éreztem, hogy nagyon gördülékenyen, jelentősebb fennakadás nélkül zajlott le az egész rendezvény.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!