Interdiszciplináris 3D-konferencia

2017. október 9.

Az orvostól a mérnökig, a programozótól a szobrászművészig mindenféle tudós, szakértő eljött a Pécsi Tudományegyetem 3D-konferenciájára, ahol a laikusok is betekinthettek az alkotás, gyártás és gyógyítás jövőjét is alakító technológiák világába.

Az Interdiszciplináris 3D-konferencia - valljuk be - izgalmasan hangzó, de az átlagember számára valószínűleg kevésbé megfogható cím. Pedig a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontját megtöltő tanácskozás a mindenki életére hatással levő technológiákról szólt, azaz a térbeli nyomtatás és megjelenítés aktuális fejleményeiről, sőt a jövő trendjeiről.

A központban bóklászva - amire minden érdeklődőnek lehetősége nyílt - számos standon lehetett megcsodálni a technikai újításokat. Akadtak itt műanyagból nyomtatott mesterséges végtagok, egy német cég zselészerű anyagból gyártott a szemünk előtt az emberi fület kinézetre és szerkezetre is hűen utánzó modellt, egy másik standon pedig olyan robotvázat mutattak be, ami egy lebénult ember testére felcsatolva segítheti a mozgást. Nyomtattak emellett fémből is fogászati elemeket, vagy éppen térhatású élményt nyújtó autóvezetés-szimulátorral szemléltették, hol tart a megjelenítés világa.

A konferenciát szervező PTE 3D-projekt innovációs vezetője, dr. Maróti Péter szerint egyértelmű siker a harmadik alkalommal megrendezett összejövetel kapcsán, hogy hatalmas érdeklődés övezte - csak előzetesen mintegy 450 szakember regisztrált, ez jelentős növekedés a tavalyi részvételhez képest. Sokkal több és még színesebb lett a kiállító vállalkozások, piaci szereplők tábora is, akik Svájctól az USA-ig terjedő mezőnyt képviseltek. Nem túlzás tehát, hogy Pécsre a 3D-nyomtatás világszínvonala jött el, mindenkinek kézzelfoghatóvá téve a jövőt.

A PTE 3D-projektje legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a gégemetszés gyakorlásához fejlesztettek élethű szimulációs modellt. A hallgatók az orvosi kar szimulációs oktatási központjában olyan eszközökön gyakorolhatnak, amelyek élethűen modellezik az emberi gégét, még a porcot borító bőrszövet is vérzik, ha belevágnak. Az új modell költséghatékonyabb is a piacon kapható szemléltető eszközöknél.

A dr. Nyitrai Miklós professzor szakmai vezetésével működő 3D-program ezzel újabb eszközzel járul hozzá a kitűzött célhoz, hogy Pécsett a legmagasabb minőségű oktatást kínálhassák. Az is cél, hogy ezt az innovációt - a vállalkozó egyetem szellemiségében - piaci termékké is fejlesszék, mert nagy iránta az érdeklődés.

Forrás

Dunántúli Napló

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!