A 3D nyomtatás Orvosbiológiai felhasználása alcímmel rendezik meg idén a PTE 3D konferenciáját

2017. október 2.

Az egész világot átalakító 3D nyomtatás aktuális állását mutatja be a Pécsi Tudományegyetem III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciája 2017. október 5. és 6. között a Szentágothai János Kutatóközpontban.

Az idei Konferencia a "Biomedical use of 3D Printing", azaz az a 3D nyomtatás Orvosbiológiai felhasználása címet kapta, megőrizve természetesen a már hagyománnyá váló Interdiszciplináris jelleget. Mi sem tükrözi ezt jobban, mint az, hogy idén a Művészeti Kar (Dr. Fusz György) szervezésében megvalósuló Design hét is összekapcsolódik a Konferenciával. Természetesen nemcsak a szakma képviselőire számítunk, hanem szeretettel várunk minden érdeklődőt rendezvényeinkre, amelyek között több, a technológiát az alapoktól kezdve bemutató előadás is megtalálható lesz. Programjaink abban is különlegesek, hogy más rendezvényektől eltérően a részvétel rajtuk ingyenes, csak regisztrációhoz kötött. A programokról és a konferenciáról minden részletet megtalálnak az érdeklődők a http://konferencia.pte3d.hu/ honlapon.

2015-ben alakult meg a Pécsi Tudományegyetem 3D kutatócsoportja, amely a különböző tudományterületek közötti lehetséges kooperációk és szinergiák révén arra törekszik, hogy a PTE mind hazai, mind nemzetközi téren fontos szereplőjévé váljon a 3D kutatásoknak és fejlesztéseknek. Az Általános Orvostudományi Kar, Közgazdaságtudományi Kar, Műszaki és Informatikai Kar, Művészeti Kar és Természettudományi Kar oktatóiból és hallgatóiból álló csoport  a GINOP-2.3.2-15 azonosító számú pályázaton 1,8 milliárd forint támogatást nyert el céljai megvalósítására. A PTE 3D programjáról bővebben és még további érdekességekről olvashatnak a pte3d.hu oldalon.

Idén minden eddiginél nagyobb számú külföldi vendég jelezte részvételét. A meghívottjaink közül is kiemelnénk Amy Karle-t, aki számtalan díjat nyert a 3D (https://www.amykarle.com/about/), Simon Vanooteghem-et az abszolút élvonalbeli „Materialise” képviselőjét és Philipp Brantnert a Baselben működő nemzetközi hírű 3D Labor radiológusát.

Programajánló

A 3D technológia fő sajátossága, hogy egyszerre hoz forradalmi átalakulást egymástól távol eső területeken is, és ezt a sokszínűséget demonstrálja a konferencia programja is. A tavalyi eseményhez képest még több neves külföldi és haza előadókat felvonultató rendezvényen kiderül, hogyan forradalmasítja a 3D technológia az ipart, a művészeteket és hogyan lehet a segítségével olyan orvosi beavatkozásokat végrehajtani, amelyek néhány éve még szinte elképzelhetetlenek voltak. Az alábbiakban a konferencián bemutatásra kerülő izgalmas, a szélesebb közvéleményt is foglalkoztató eredményekből és kutatási irányokból szemezgetünk.

3D nyomtatás Orvosi biológiában

Magyarországon és a nemzetközi szinten a rendezvény egyedülálló módon kiemelten kezeli ezt a területet, idén két bioprinting szekció is a konferencia része. Mivel idén immár harmadik alkalommal találkozhatnak itt a szakterület képviselői, így elmondható, hogy hagyományt teremtettünk.

3D technológiával előállított protézisek

A 3D nyomtatás megjelenése és elterjedése forradalmasította a különböző orvosi protézisek előállítását, amelyeket a technológia segítségével minden korábbinál pontosabban és rugalmasabban lehet elkészíteni.

Rehabilitációs robotika

A mozgásuktól megfosztottak részére jelent új reményt a rehabilitációs robotika, amely révén a teljesen vagy részlegesen mozgásképtelenné vált betegeket robotok segítségével tanítják újra végtagjaik használatára. A már most is jelentős eredményeket felmutató terület egyik legfontosabb európai kutatója, José Luis Pons Rovira a 3D technológiában rejlő lehetőségeket mutatja be a személyre szabott hordozható robotok előállítása terén.

Szövetnyomtatás

A 3D nyomtatás egyik legígéretesebb, valóban a tudományos-fantasztikus fikciókba illő területe a szövetnyomtatás, amely révén élő emberi szövet létrehozására nyílik lehetőség. A technológia már ma is képes bőr- és csontszövet előállítására, amely segítségével új lehetőségek nyílnak meg az súlyos égési sérülésekkel küzdők és balesetet szenvedők kezelése terén, ám a remények szerint a belátható jövőben teljes emberi szervek (szív, máj, stb.) előállítására is mód nyílik. A szövetnyomtatás terén elért eredményekről és leküzdendő akadályokról Dr. Pongrácz Judit, a PTE Szövetnyomtatási Kutatócsoportjának vezetője tart előadást.

3D a művészetben

A 3D nyomtatás a képzőművészetekre is óriási hatást gyakorol. Az elismert amerikai művész, Amy Karle a technológia emberi testre gyakorolt hatását kutatja, saját testét használva médiumként. Idén a Művészeti Kar (Dr. Fusz György) szervezésében megvalósuló Design hét összekapcsolódik a Konferenciával.

3D a fogorvostudományban

Kézzelfogható, és lassan mindenki számára elérhető eredményeket mutat fel a 3D a fogorvoslásban, ahol a technológia révén korábban elképzelhetetlen pontosságú, személyre szabott fogimplantátumok és -pótlások készíthetőek el rövid idő alatt. A 3D és a fogorvostudomány találkozásában rejlő potenciállal és elért eredményekkel külön magyar nyelvű szekció foglalkozik, valamint idén először angol nyelvű fogorvos szekció is megrendezésre kerül.

Legyünk 3D alkotók!

A 3D nyomtatási és vizualizációs technológiák legizgalmasabb sajátossága, hogy a leghétköznapibb módokon is életünk részévé válnak, és segítségükkel magunk is alkotók lehetünk. A Materialise! nevű belga cég rengeteg fejlesztéssel járult hozzá a 3D nyomtatás minél szélesebb körben történő alkalmazásához, az ő révükön mind nagy ipari szereplők, mind laikusok számára elérhetővé vált a technológia. Az úttörő cég állandó kiállítással lesz jelen a konferencián.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!