A világpiac felé tart a magyar 3D-s mesterséges tüdőszövet

2017. május 29.

Áttörést hozhat a tüdő betegségeinek kezelésében az a 3D-s tüdőszövet modell, amit Dr. Pongrácz Judit professzor asszony több éves munka eredményeként fejlesztett ki. A mesterséges 3-D modell az egész világon átütő kutatási eredménynek számít a biotechnológiában, segítségével többek között olyan gyógyszerhatóanyagokat lehet majd vizsgálni, amire a korábbi 2D-s modell nem volt alkalmas.

A mesterséges tüdőszövet modell a környezeti veszélyek, így a légszennyezés hatásának elemzésében is segítséget nyújthat. A találmány szabadalmaztatásában az egyetem, és annak kutatáshasznosítási és technológia-transzfer központja is támogatást nyújtott. A kutatás-fejlesztés célja, hogy a tudományos eredményeken túl a magyar találmány alkalmazható legyen úgy a személyre szabott terápiában, mint a gyógyszergyártásban.

Számos olyan tüdőbetegség van, aminek nincs megfelelő állatmodellje, ilyen a cisztás fibrózis és a különböző gyulladásos modellek, ezeket a betegségmodelleket is szeretnék továbbfejleszteni. Végső célja pedig egy ténylegesen működő tüdőszövet létrehozása, ami szöveti regenerációra, transzplantációra is alkalmas lenne. 

Az idei Innovációs Napon egy új laboratórumot is átadtak a Szentágothai János Kutatóközpontban. A Humeltis Kft. laborjában olyan 3D-s emberi tüdőszövet modellel kísérleteznek majd a szakemberek, aminek segítségével gyógyszerhatóanyagokat is lehet majd vizsgálni.

További információk

pte.hu/hirek/uj_labor_az_innovacio_jegyeben

pte.hu/hirek/vilagpiac-fele-tart-magyar-3d-s-mesterseges-tudoszovet

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!