Műtétek és továbbképzés Malawiban

2017. május 22.

Mivel 17 millió emberre jut egyetlen fül-orr-gégész Malawiban, a Magyar Afrikai Társaság (AHU) mostani műtős missziójának tagjai egészen elképesztő esetekkel találkoznak munkájuk során.

Miután Malawiban működik a világ egyik legelmaradottabb egészségügyi ellátó rendszere, a betegeknek igen kicsi az esélyük arra, hogy orvos elé kerüljenek. Ezért is indít orvosi missziókat oda az AHU, és ezért találkoznak elhanyagolt esetekkel a missziók tagjai.

Mint dr. Szanyi István, a pécsi egyetem adjunktusa az M1 Világhíradójának elmondta: volt olyan nő, aki a szomszédos Mozambikból jött, hogy a missziós orvosok műtétet hajtsanak végre rajta, mivel pajzsmirigy-megnagyobbodását 15 éven át nem látta orvos. Tegnap több mint 1 kilós golyvát operált ki belőle, ami egy csecsemőfejnyi méret.

De nemcsak műtenek, tovább is képezik a malawi orvosokat a magyar kollégák. A kórháznak ugyanis vannak bizonyos műszerei, amiket a helyi orvosok még soha nem használtak, mert nem tudták, hogyan működik. A gyorstalpaló képzésen tolonganak az orvosok a műtőben, amikor ezeknek a használatát bemutatják – mesélte Szanyi doktor - például az orrpolip operációknál használt endoszkópokét.

A magyar orvosok körülbelül 40 műtétet végeznek el a kéthetes misszió alatt. Közben nemcsak a szakmából, hanem emberiességből is óriási tapasztalattal gyarapodnak.

Forrás

globoport.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!