Véralvadási paraméterek meghatározása a terhességben

2017. május 10.

A Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság legutolsó kiadású szakmai irányelvében e tárgyban jelentős változások következtek be a nemzetközi társaság vitáinak eredményeképpen. Természetesen az ajánlások az esetek túlnyomó többségére vonatkozóan adnak útmutatást, de nem minden betegre. A ritka, bonyolult, kombinált esetek egyedi elbírálást igényelnek.

A pécsi egyetem kiváló szakemberekből álló csapata hiánypótló feladatot és munkát vállalt azzal, hogy meghatározta az alapvető véralvadási paraméterek magyar referencia intervallumait normális terhességre vonatkozóan, terhességi trimeszterekre bontva. Tekintettel a patológiás terhességek növekvő számára, ez a munka kiemelkedő fontosságú az anyai (és magzati) morbiditás és mortalitás szempontjából is.

Eredményeik egyértelműen jelzik, hogy a terhesség, a szülés és a gyermekágy időszakában más-más referenciatartományok tekintendők normálisnak, a nem terhes nők rendelkezésünkre álló referenciatartományaihoz képest. A terhes nőkre vonatkoztatva új referenciatartományok alkalmazására lenne szükség, melyek klinikai jelentősége is rendkívül nagy.

Forrás

Medical Tribune

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!