Pécs után Szegeden is légzés közben operálnak rákos tüdőt

2017. május 9.

A tüdőrákos betegek tüdőlebenyének eltávolítását célzó új műtéti eljárást vezettek be a Szegedi Tudományegyetem sebészetén.

Furák József egyetemi docens az Info Rádiónak elmondta: az új módszerrel kevesebb ápolást igényelnek a betegek a beavatkozás után, gyorsabb a felépülésük, és korábban megkezdődhet a rehabilitációjuk is.

Az új műtéti eljárás lényege, hogy a betegség által érintett egész tüdőlebenyt úgy távolítják el, hogy nem vágják fel a beteg oldalát, nem terpesztik szét a bordáit, hanem egy hat centiméteres bőrmetszésen keresztül jutnak a mellkasba. Mindezt ráadásul úgy végzik, hogy a beteg spontán lélegzik, az izmai nincsenek kikapcsolva, az oxigenizációt nem az altatógép végzi. Így sokkal kisebb megterhelést kap a beteg, amivel gyorsabb felépülést és közvetlen a műtét után nagyobb aktivitást tudnak elérni.

"A pécsi egyetemen is végeztek már ezzel az eljárással műtéteket, ők voltak az eljárás magyarországi úttörői, ám ott lebenyt sorozatban nem sokat távolítottak el"- mondta a szakember.

A Szegedi Tudományegyetemen évente operált 150-180 tüdőrákos beteg 60 százalékát lehet Furák József szerint ezzel az eljárással műteni, ami évi 80-90 ilyen típusú beavatkozást jelent.

Forrás

weborvos.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!