Jövőre több pénzt szánnak kutatásra

2017. április 26.

A Felsőoktatási Kerekasztal legutóbbi ülésén részletes információkat kaptak a folyamatban lévő felsőoktatási ügyekről és stratégiai projektekről a grémium tagjai, így többek között szó volt a 2018-as költségvetési tervezésről, és az ágazatban várhatóan megjelenő többletforrásról.

Elhangzott, hogy további kutatási támogatás jelenhet majd meg a költségvetésben, mintegy 15 milliárd forintos külön tételként. A konstrukció célja a felsőoktatási intézményekben folyó kutatások finanszírozása, és szakít azzal a korszerűtlen intézményi magatartással, amely szerint csak azokat a kutatásokat kezdték meg, amelyekhez uniós pályázati lehetőséget találtak.

Palkovics László államtitkár annak a véleményének adott hangot, miszerint itt az ideje annak, hogy az egyes intézmények és kutatócsoportok markánsabban pozicionálják magukat a szabadabban felhasználható kutatási forráskiegészítéssel.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke azt az ideális állapotot vetítette előre, amikor a felsőoktatási költségvetés 10 százalékát fordítják kutatásra. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a konferencia alelnöke emlékeztetett a 2000-es évek elejére, amikor a polgári kormány által biztosított, kutatásra szánt megemelt összegeknek már a hírére megmozdultak, és hazaindultak a külföldön kutató-oktató szakemberek.

Forrás

medicalonline.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!