Arts-in-Med – Megyesi Schwartz Lúcia és Bizják Dóra

2017. április 18.

Az Arts-in-Med tavaszi programsorozatának idei záróakkordja Megyesi Schwartz Lúcia és Bizják Dóra fellépése lesz. A Magyar Állami Operaház magánénekese és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanársegédje „Clair de lune” / Holdfény / címmel alkotta meg repertoárját, amelyben Johannes Brahms, Claude Debussy, Gabriel Faure, Darius Milhaud és Kodály Zoltán művei szerepelnek.

A dalirodalom általuk választott remekeit szépségük, hangulatuk köti egy csokorba, a Brahms-i romantikától a francia impresszionizmuson át Kodályig. A közismertebb dalok mellett különleges ritkaságok is helyet kaptak a válogatásban. A koncert műsora egyúttal tisztelgés is a két zeneszerző óriás jubileuma előtt.

A narrátor Turjányi Miklós lesz, aki jazzharsonásból énekes, baritonból kontratenor, művészből szervező lett, és több mint tíz éve a Zempléni Fesztivál igazgatója.

Megyesi Schwartz Lúcia szakmai-művészi önéletrajza

A pécsi születésű énekesnő zenei tanulmányait szülővárosában kezdte. Első diplomáját a szegedi Zeneművészeti Főiskolán szerezte, majd a budapesti Zeneakadémián - Bende Zsolt tanítványaként - énekművész-művésztanári szakon másoddiplomázott. Hamari Júliánál, a Stuttgart-i Zeneakadémián posztgraduális diplomát is szerzett.

A barcelonai Vinas énekversenyen 1991-ben különdíjat, a budapesti I. Nemzetközi Barokk Énekversenyen 1993-ban első díjat nyert.

1994-től a Magyar Állami Operaház tagja, lírai mezzoszoprán szerepkörben.

Az elmúlt években több európai koncertturnén és nemzetközi operaprodukcióban is részt vett.

Ezek közül kiemelkedik az eisenstadt-i Haydn Fesztivál Fischer Ádámmal, a Carmen címszerepe Németországban Klaus Arppal, Rossini: Hamupipőke címszerepe a philadelphiai operában Stephen Lorddal, a Magyar Állami Operaház Carmen turnéja Japánban, Marie-Luise szerepe Montpellier-ben, Opera Háry produkciójában Gerard Depardieu-vel, valamint Pergolesi Stabat Materje Rost Andreával és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, az Orosz-Magyar Kulturális Év keretében.

2011 októberében a Liszt World Day párizsi szólistája a Krisztus című oratóriumban, Peskó Zoltán vezényletével.

2006 óta a Grazi Opera vendégművésze több produkcióban is (Figaro, Carmen, Rigoletto).

Repertoárján az operákon kívül oratórikus művek, dalok, dalciklusok szerepelnek.

Jelentős magyarországi koncertjei, operaprodukciói:

Mozart: Requiem Helmuth Rillinggel és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Hamar Zsolttal és a Pannon Filharmonikusokkal, amelyről a Duna TV filmet is készített, Bach: Máté-passió Kocsis Zoltánnal a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, Rossini: Stabat Mater Vásáry Tamással, Bizet: Carmen Hollerung Gáborral a Zempléni Fesztiválon, Purcell: Dido és Aeneas Vashegyi Györggyel, Káel Csaba rendezésében a Miskolci Operafesztiválon, Richard Wagner - Hamar Zsolt: Hattyúlovag produkciója a Művészetek Palotájában, a Wagner fesztivál keretében, és Fischer Ádám vezényletével szintén a Budapesti Wagner-napokon a Rajna Kincse, és az Istenek alkonyában.

Bizják Dóra szakmai-művészi önéletrajza

Bizják Dóra zongoraművész 1996-ban diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol egy évvel később énekes-korrepetitori oklevelet is szerzett. Tanárai Hambalkó Edit, Kemenes András, Gulyás Márta, Krause Annamária, Both Lehel és T. Masopust Margit voltak. 1999-ben mesterdiplomát kapott az USA-ban, az Illinois State University-n Módos Gellért és Julian Dawson tanítványaként. Részt vett Schiff András, Dimitrij Bashkirov, Leon Bates, Rohmann Imre, Ungár Tamás, és Vásáry Tamás mesterkurzusain. Elnyerte a Soros Alapítvány, a Stars of 2000 Alapítvány, a Hans Fuchs Alapítvány, és az Illinois-i Schubert Társaság ösztöndíjait.

Számos versenyen ért el eredményt:

Békéstarhos, 1989 (I. díj)

Allegro Vivo Kamarazenei Fesztivál, Ausztria, 1991 (nagydíj)

Zeneakadémiai Mozart Verseny, 1992 (I. díj)

Zeneakadémiai Chopin Verseny, 1993 (II. díj)

IBM-ÁHZ Mozart Verseny, 1993 (III. díj)

Zeneakadémiai Zeneszerző Verseny, 1994 és 1995 (előadói díj)

Szólistaként jelentős zenekarokkal lépett fel: Magyar Állami Hangversenyzenekar, MÁV Szimfonikus Zenekar, Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, Synfonia Hungarica, BM Duna Szimfonikus Zenekar, Honvéd Szimfonikus Zenekar, Győri Filharmonikus Zenekar, Magyar Virtuózok Kamarazenekar, Sándor Frigyes Kamarazenekar, Illinois State University Chamber Orchestra.

A Zentai Károllyal 1999-ben megalapított Duo Klavi-Art tagjaként 2000-ben első díjat és különdíjat nyert a padovai Nemzetközi Négykezes Zongoraversenyen. Ennek köszönhetően jelent meg első önálló lemezük 2001-ben, „Four Hands Dancin” címmel. Számos koncertet adtak Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban. Felléptek az Illinois State University szimfonikus zenekarával, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral, a Magyar Rádió Énekkarával és a Nemzeti Énekkarral is.

Bizják Dóra - mint zongorakísérő-korrepetitor - dolgozott Misura Zsuzsa és Sass Sylvia magánénekstúdiójában, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Andor Éva, Forrai Zsuzsa, Sziklai Erika és Friedrich Ádám mellett, valamint dal-és áriaestek, énekversenyek, kurzusok közreműködőjeként.

Jelenleg a Nemzeti Énekkar korrepetitora.

Megyesi Schwartz Lúcia és Bizják Dóra koncertje április 25-én, 18 órakor kezdődik a Szigeti úti, első emeleti tanácstermünkben.

Kapcsolódó esemény

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!