Alvászavarok: sok az érintett beteg,
kevés a szakorvos

2017. február 20.

Az alvászavar számos betegség és közúti baleset okozója. A diagnózis felállításához szükséges szűrésre és a kezelésre mégis hónapokat kell várni.

Az alvásmedicína az orvoslás egyik legfiatalabb ága. Hazánkban - Európában elsőként - 2014-ben emelkedett szakmai rangra, önálló szakmakóddal, minimumfeltétel-rendszerrel, a műveléséhez licencvizsga-kötelezettséggel - tájékoztat dr. Faludi Béla, a PTE Neurológiai Klinika Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratóriumának vezetője.

Tárgykörébe tartozik az egyik leggyakoribb és a jogosítvány egészségügyi alkalmassági feltétele szempontjából fontos alvászavar, az obstruktív alvási apnoe szindróma, mely hazánkban legalább 400 ezer embert érint. Bár eddig kb. harmincan vizsgáztak, az országban nagyon kevesen, mindössze 6-7 orvos műveli napi szinten az alvásmedicínát.

Érthető, hogy a leterheltség - a többi szakmával összevetve - kiemelkedően magas, ennek ellenére igyekeztünk megteremteni a megfelelő ellátási időket - hangsúlyozza dr. Faludi Béla, hozzátéve, hogy a Neurológiai Klinika alváscentrumában több ambulancia működik, különféle várakozási időkkel. Amennyiben a páciensek becsatlakoznak az előírt gondozási rendszerbe, a rendszeres és időzített kontrollok során megfelelő lehetőség van receptírásra is.

Forrás

bama.hu - 2017-02-17
Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!