Arts-in-Med – a Híres Pannónia
Régizenei Együttes estje

2016. október 27.

 

Az Arts-in-Med esték őszi programsorozatának harmadik fellépője a Híres Pannónia Régizenei Együttes, ami 2002-ben jött létre. Tagjai: Békési-Marton Csaba, Bőszné dr. Murányi Edit, Fehérvári László, Mátrai Zsófia, Molnár István és Wéber Balázs. Estjük „A Magyar Szent Korona” címet viseli, műsorukban a Szent Korona zománcképeihez fűződő énekekből adnak összeállítást.

 

Megalakulásuk után első fellépésük a püspökszentlászlói Életrendezés Háza kápolnájának szentelésekor volt, amikor is néhány régi magyar zsoltárt adtak elő. Ugyanebben az évben vették fel első lemezüket a keszüi templomban, régi magyar karácsonyi énekekből.

A következő három évben még három lemezt készítettek: Cserkúton 2003-ban egyházi muzsikából, Pécsett 2004-ben Balassi Bálint énekekből, majd 2005-ben egy magyar szentekről szóló albumot állítottak össze. Ezután sok változáson ment át az együttes, bővült a repertoár több világi darabbal, nyugat-európai énekekkel és táncokkal. Koncerteztek Sárvártól Csíkszeredáig, Budapesttől Zentáig. A tagok közül a következő időszakban többen elmentek, de jöttek újak is. 2007-ben a Pécsi Reneszánsz Zenei Egyesület a szárnyai alá vette őket, és elkezdtek különböző programokra pályázni.

2009-ben és 2010-ben komoly feladatokat vállaltak az Európa Kulturális Fővárosa programokban: DVD-t adtak ki három pécsi templom képeivel és hozzáillő énekekkel, havonta más templomokban adtak hangversenyeket. A következő években főként tematikus műsorokat készítettek, valamint gyermekjátszó programokat szerveztek az együttes zenéjének népszerűsítésére, az ifjúság megnyerésére.

A Szent Korona zománcképeihez fűződő énekekből összeállított műsoruk nagyon népszerű, egy éve, az első bemutatás óta sokan kérik tőlük, oka lehet ennek maga a téma, amiről keveset hallani, főként a társművészetek nyelvén.

Friss hír, hogy megjelent az együttes hatodik, Gaudium & Amor című albuma, melyen ritkán hallható 17. századi magyar táncokból és énekekből válogattak.

A Híres Pannónia Régizenei Együttes fellépése november 15-én, 18 órakor kezdődik a Szigeti úti, első emeleti tanácstermünkben.

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!