Új magyar fájdalomcsillapítót dobhatnak piacra négy év múlva

2016. szeptember 23.

Forrás: hvg.hu

A Pécsi Tudományegyetem közreműködésével fejlesztik az új fájdalomcsillapítót. A gyógyszerrel idegi eredetű fájdalmat csillapítanának, és először állatokon tesztelik majd – derül ki a Dunántúli Naplóból.

Az új gyógyszerrel kapcsolatos kutatásokban a Pécsi Tudományegyetem is részt vesz. Ez a hatóanyag azoknak jelenthet majd megoldást, akik olyan idegi eredetű fájdalmaktól szenvednek, amelyeket a most elérhető készítményekkel nem feltétlenül lehet csillapítani.

Helyes Zsuzsanna egyetemi tanár a lapnak elmondta: a most fejlesztendő fájdalomcsillapító alapvetően új, összetett hatásmechanizmust képvisel, amely a fájdalomérző idegvégződéseken lévő és központi idegrendszeri támadáspontokkal egyaránt rendelkezik. A Semmelweis Egyetem Szerves Vegytani Intézetében Mátyus Péter és csoportja által előállított vegyület teljesen más módon hat, mint a jelenleg elérhető gyulladás-és fájdalomcsillapítók, például az ibuprofen, a paracetamol, az aszpirin vagy a diklofenák.

Különlegességét főként az adja, hogy a fájdalomérzet keletkezéséért felelős két fontos ioncsatornát közvetlenül is gátolja. Ennek köszönhetően olyan idült, hosszan tartó fájdalomállapotok kezelésére lehet alkalmas, amire most nincs megfelelő terápiás eszköz. Ilyenek az idegi eredetű fájdalmak, amelyek például műtét, baleset után vagy akár cukorbetegség, kemoterápia során lépnek fel. Az új hatóanyag jó lehet krónikus ízületi gyulladásra és csontdaganatos fájdalomra is.

A négyéves pályázati időtartam alatt akarják létrehozni a szájon át beadható formulát, aminek hatását az előírásoknak megfelelően egyebek mellett állatokon is tesztelik majd. A kísérletekkel akarják kideríteni, pontosan hogyan viselkedik a hatóanyag a szervezetben, illetve mennyire biztonságos.

Ha a harmadik év végére sikeresen végrehajtják az előírt teszteket, akkor a negyedik évben embereken, egészséges önkénteseket is kipróbálhatják a fájdalomcsillapítót. Ez azonban már nagyon drága lesz, ezért nagy gyógyszeripari partnerre lesz majd szükség hozzá.

Egy új gyógyszer kifejlesztése legalább nyolc-tíz évet vesz igénybe, rendkívül sok buktatót rejt magában, és nagyon drága – jelezte a szakember. Helyes Zsuzsanna szerint optimális esetben négy év múlva válik értékesíthetővé a vegyület a nemzetközi gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó cégek számára.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!