Arts-In-Med
Barokk színházi koncert

2016. szeptember 16.

 

Az Arts-In-Med esték őszi programsorozatának első előadója az Ensemble Sospiri együttes – tagjai Bodrogi Éva, Kónya István és Szászvárosi Sándor - „Az őrült barokk projekt” színházi koncerttel. Az együttes egyik tagja sem Pécsett végzett, de Bodrogi Éva és Kónya István már bemutatkozott közönségünknek. Zajos siker követte előadásukat, ezért ismét meghívást kaptak, amit nagy szeretettel el is fogadtak.

 

Bodrogi Éva a londoni Guildhall School of Music and Drama-n szerezte meg előadó-művészi diplomáját Susan McCulloch, Emma Kirkby és Nancy Argenta tanítványaként, majd művész-tanári diplomát kapott Schultz Katalintól.
2001-ben második helyezést ért el a The German Song énekversenyen Londonban, és ez a díj segítette ahhoz, hogy a Palladium Chamber Opera Company tagjaként számos barokk és klasszikus operaszerepet énekelhetett a társulatnál.
Együtt dolgozott William Christie-vel, Christian Cirnyn-nel, David Roblou-val, Cathrine McCintosh-sal, Héja Domonkossal, Rácz Mártonnal, Németh Pállal, Tihanyi Lászlóval, Kamp Salamonnal, Rohmann Imrével, Strausz Kálmánnal, Hollerung Gáborral, valamint a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, az Erkel Ferenc Kamarazenekarral, a Budapesti Vonósokkal, a Weiner Szász Kamaraszimfonikusokkal, a Musica Antiqua Austriaval, az Orfeo Zenekarral, az Ensemble Philippel, az Erdődy Kamarazenekarral, a Solamente Naturalival, a Savaria Baroque-kal, az Aurae Musicale-val, a La Tempesta barokk együttessel, továbbá a Balti Államok Kortárs Zenekarával is.

Zenei élete másik fő pillére a kortárs zenéhez kapcsolódik. A főként Kurtág György műveit megszólaltató, Csalog Gábor és Kemenes András vezette Ludium Együttes tagja, a Horváth Balázs vezette Thrensemble Együttes gyakori meghívott szólistája.
Színházi munkái közül kiemelendő a Made in China című kortárs doku-opera, a Pesti Esti című színházi előadás, valamint a Handel Operalia! nemzetközi projekt, amelyben alkotói és közreműködői szerepet is vállalt.
A Barefoot Musicians kortárs zenét játszó nemzetközi csapat alapító tagja. Az együttes fő profilja a magyar és külföldi fiatal zeneszerzők műveinek bemutatása, nevükhöz számos ősbemutató is kötődik.

 

Kónya István a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerzett történelem–ének szakos tanári diplomát, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozatán folytatott gitártanulmányokat Tokos Zoltánnál. 1989–1994 között a Hágai Királyi Konzervatórium barokk tanszakán tanult Toyohiko Satoh-nál reneszánsz- és barokk lanton, valamint arciliutón és chitarronén. Az első magyar lantművész, aki lantdiplomával rendelkezik. Kamarazenei diplomáját 1996-ban ugyanott szerezte. Közben mesterkurzusokon vett részt Nigel Northnál és Stephen Stubbsnál. Szólistaként, kísérőként és különböző zenekarok tagjaként Európa és Amerika számos országában koncertezik. 1993 óta rendszeresen tanít lantot régizene-kurzusokon. 1996–1998 között a Szombathelyi Régi Zene Nyári Akadémia, 2006–2008 között a Győri Nemzetközi Lant- és Gitárfesztivál, 2005–2009 között a Savaria Régi Zene Műhely lanttanára és művészeti vezetője. 2010 óta a Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem lant- és gitártanára.

Közreműködött számos rádió- és televízióműsorban, valamint hanglemezfelvételen. A Budavári Lantestek koncertsorozatában több mint félszáz hangversenyt adott a Budapesti Történeti Múzeum gótikus termében. 2014-ben jelent meg háromkötetes lantkönyve, amellyel elnyerte a Magyar Régizenei Társaság elismerő oklevelét is.

 

Szászvárosi Sándor a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatójaként szerzett csellóművészi diplomát, majd 1992-től a Győri Filharmonikusok szólócsellistája. 1995-ben kezdte meg viola da gamba tanulmányait, majd a Bécsi Zeneakadémián prof. José Vázquez növendéke lett.

Mesterével több hangversenyt adtak Ausztriában és Svájcban, emellett nemzetközi kurzusokon is részt vett. Koncertezett szólistaként és kamarazenészként Európa több országában csellón, és viola da gambán is. A budapesti Bartók és Petőfi Rádió, az ORF, a Duna TV és az RTL Klub is készített vele felvételeket, szerepelt élő adásaikban is.

 

Az Ensemble Sospiri koncertje szeptember 27-én, 18 órakor kezdődik a Szigeti úti, első emeleti tanácstermünkben.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!