Megállapodás aláírása a Migrációkutató Intézettel

2016. szeptember 13.

Közösen kutatja az Európa előtt álló egyik legkomolyabb kihívást a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara és a Migrációkutató Intézet

 

Együttműködési megállapodást írt alá Pécsett, 2016. szeptember 9-én a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara (PTE ÁOK), a Századvég Alapítvány valamint  a  Mathias  Corvinus  Collegium  által  alapított   Migrációkutató Intézet. A megállapodás értelmében a két intézmény közös kutatásokat és képzési programokat indít a migrációs válság jelentette egészségügyi kihívások és kockázatok jobb megértése érdekében.

Hosszú távon is a migráció jelenti az egyik legkomolyabb kihívást Magyarország és Európa számára, a következmények megértése és kezelése pedig óriási jelentőségű az egész kontinens szempontjából. Ehhez létfontosságú a magas színvonalú kutatói és oktatói munka, melyet a PTE ÁOK és a Migrációkutató Intézet közötti együttműködési megállapodás szolgálhat. Dr. Miseta Attila, a PTE ÁOK dékánja a megállapodás aláírása kapcsán kiemelte: a pécsi orvoskaron a jelenlegi migrációs válságot jócskán megelőző, évtizedes előzménye van a migrációs egészségügy kutatásának és oktatásának. A PTE vezette azt a nemzetközi felsőoktatási konzorciumot, amely kidolgozta a migrációs egészségügyi szakemberek képzési programját, és az ausztriai Kremsi Egyetemmel együttműködésben indítja el hamarosan az egész Európában keresett szakemberképzést. A karon működő migrációs egészségügyi kutatócsoport emellett az Egészségügyi Világszervezet fontos partnere a migrációval kapcsolatos egészségügyi problémák és a közegészségügyi rendszereket érő kihívások kutatása kapcsán. A pécsi kutatók ráadásul igen fontos területen játszanak vezető szerepet, hiszen a migrációs egészségügy kiemelt témája az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Bizottságának 2016. szeptember 13-án kezdődő találkozójának, ahogy azt annak szlogenje is jelzi: “Nem létezik közegészségügy a menekültek és migránsok egészsége nélkül”.

Dr. Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az együttműködés kapcsán hangsúlyozta: fő célkitűzésük, hogy a migráció összes, a jogtól és a biztonságpolitikától a szociológián át az egészségügyig terjedő aspektusát magas színvonalon vizsgálja, és eredményei bemutatása révén a migrációról szóló közbeszédet is alakítsa. A közös munka azért is nagy jelentőségű és hiánypótló Orbán Balázs szerint, mert a rengeteg nézőpont közül talán épp az egészségügyről a legkevésbé informált a közvélemény. Dr. Szilárd István, a PTE ÁOK migrációs-egészségügyi kutatócsoportjának vezetője mindehhez hozzátette, hogy miután a migrációs egészségügy olyan multidiszciplináris terület, ahol a konkrét egészségügyi tudáson túl meghatározóak a szociális és kulturális ismeretek is, a közegészségügyben dolgozók számára is létfontosságú a migrációs folyamatok komplex ismerete.

Dr. Orbán Balázs és Dr. Szilárd István több olyan területet is kijelölt, ahol már a közeljövőben megkezdődhet a közös munka. A tervek között szerepel egy, a migráció egészségügyi aspektusairól átfogó és közérthető módon szóló tanulmány elkészítése a két intézmény szakértőinek közreműködésével, emellett a képzési programok kapcsán is összehangolják tevékenységüket.

 

 

 

Amennyiben ide kattint, az együttműködési megallapodás aláírásáról készült fotókat tekintheti meg.

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!