Zrínyi-napi műsor és megemlékezés szeptember 10-én

2016. augusztus 31.

A szigetvári csata 450. évfordulója alkalmából rendez történelmi vetélkedőt és megemlékező műsort szeptember 10-én, karunk aulájában a Honvéd Hagyományőrző Egyesület.

Dr. Miseta Attila dékán támogatásával a karral évek óta közösen emlékeznek Zrínyi Miklósra, utalva a Szigeti úton 1944-ig működő, róla elnevezett Hadapródiskolára. Idén délelőtt fél 11-kor kezdődik a program dr. Bódis József rektor köszöntőjével, majd az emlékbeszédek után a Pécsi Tudományegyetem Táncegyüttese lép fel. Részletek hangzanak el a Szigetvári veszedelem című eposzból, Garay János, Kölcsey Ferenc, és Vörösmarty Mihály költeményeiből, előadás hangzik el a szigetvári csatáról és annak előzményeiről, eseményjátékkal idézik az 1566-ban Sziget várában történteket, majd koszorúznak az emléktábláknál és a Zrínyi emlékműnél. A megemlékezésen a Pécsi Tudományegyetem Zsolnay Vilmos Fúvószenekara, a Baranya megyei Nemzetőrök, a Magyar Szablya-vívó Iskola, valamint a Zrínyi Vitézek is közreműködnek. Újszerű kezdeményezésként – karunk oktatói és hallgatói mellett – általános-és középiskolásokat is bevonnak az ünnepségbe. Szűcs István, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Baranya megyei vezetője, egyben a program szervezője elmondta, hogy 66 diák jelentkezett a megmérettetésre, felkészülésükhöz segédanyagot is biztosítottak számukra. A legjobb tíz versenyző könyvjutalomban, és egyéb értékes ajándékokban részesül.

A rendezvény fővédnöke dr. Boross Péter, korábbi miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, a Zrínyi Miklós Hadapródiskola volt növendéke, és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

További információ az eseményről

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!