Pécsi mintára tervezik a szimulációs terem létrehozását az Orosházi Kórházban

2016. augusztus 2.

Forrás: behir.hu

A dél-békési egészségügy fejlesztése kiemelt cél a komplex térségfejlesztési koncepció, a Calendula Terv keretében. Az Orosházi Kórházban egy úgynevezett demonstrációs termet hoznának létre, mely továbbképzési lehetőséget biztosítana a mezőkovácsházi és orosházi járás egészségügyi dolgozói számára. Pécsen már működik egy szimulációs oktatási központ, a tapasztaltcsere érdekében ezt ismerhették meg a napokban a dél-békési szakemberek.

A kézben tartott tudás műhelye. Így jellemzik bemutatkozó filmjükben a pécsi Medi Skills Lab – Szimulációs Oktatási Központot, mely nemzetközi példák alapján kialakítva nyújt átfogó lehetőséget az egészségügy területén megszerzett tudás gyakorlati alkalmazására. Az orvoshallgatók valósághű szimulátorokkal, informatikai eszközökkel szerezhetnek gyakorlati ismerteket, olyanokat, melyekre valódi betegeken nem lenne lehetőségük. A Szimulációs Oktatási Központ igazgatója, dr. Rendeki Szilárd, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar klinikai főorvosa meghívására dél-békési szakemberek is megismerkedhettek az intézménnyel. A komplex térségfejlesztési koncepció, a Calendula Terv keretében ugyanis az Orosházi Kórházban is terveznek egy ún. demonstrációs termet.

A térségfejlesztési koncepció kidolgozását koordináló Dél-Békés Jövőjéért Szövetség egészséges helyi társadalom munkacsoportjának vezetője, Varga Ágnes elmondta, az orosházi labor a mezőkovácsházi és az orosházi járás egészségügyi dolgozói számára biztosítana továbbképzési lehetőséget, a kórházi munkatársaktól kezdve a védőnőkön át a szociális intézményekben dolgozó ápolókig. Az egészségügyi szakemberek az elméleti tudásukat gyakorlatban is elmélyíthetnék az élethű szimulátorok segítségével.

– Mivel a Pécsi Tudományegyetemen már van egy ilyen labor, a lehetőséget megragadva, megismerkedtünk azokkal az eszközökkel, amelyek egy ilyen demonstrációs terem kialakításához feltétlenül szükségesek. A nap folyamán kipróbálhattuk azokat a fantomokat, szimulátorokat és mulázsokat, amelyeket ott már nap, mint nap használnak. Hasznos tapasztalatokat szereztünk Pécsett – mondta el Varga Ágnes.

A dél-békési egészségfejlesztési tervek a szimulációs laboron túl is megvannak már, hiszen nemcsak a szakembereket képeznék, a térségben élőket is megtanítanák az alapvető elsősegély-nyújtási technikákra.

– Szeretnénk folytatni a Dél-Békés Mentőcsoport immár több éve működő „Merj segíteni!” című programját. Valamennyi térségi településen kihelyeznénk egy félautomata deffibrilátort, elsősegélynyújtó felszerelést, kialakítanánk egy-egy olyan helységet, ahol az alap- és emeltszintű újraélesztési technikákat lehetne gyakorolni. A hátrányos helyzetű térségekben kiemelt jelentősége van az összefogásnak, a közös munkának. Munkacsoportunkban, a szövetség keretében sok kiváló szakember dolgozik annak érdekében, hogy terveink Simonka György szövetségi elnök hatékony érdekképviselete segítségével megvalósulhassanak – emelte ki Varga Ágnes.

A lakosság számára szakképzett oktatók nyújtanák át az egészségügyi ismeretanyagot, emellett az oktatásba bevonnák az óvodai és iskolai dolgozókat is, hiszen a gyermekeknél könnyen előfordulhatnak balesetek, ilyenkor a gyors segítség akár életmentő is lehet.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!