Az altatástól az onkológiai gyógyszerkasszáig

2016. május 13.

medicalonline.hu - 2016-05-12

 

A műtétek alatti altatás, a kemoterápia okozta bőrproblémák és nyálkahártya-panaszok, a fizikai aktivitás életesélyt növelő hatásai és az onkológiai gyógyszerkassza problémái is helyet kaptak a Rákgyógyítás Magazin 2016. tavaszi kiadásában.

A műtéteknél alkalmazott altatás közelebb áll a kómához, mint az éjszakai alváshoz. Sokan jobban tartanak az altatástól, mint magától a műtéttől, holott szinte nincs még egy olyan időszak, amikor a beteg biztonságát jobban és többen vigyáznák. A Rákgyógyítás Magazinban dr. Csomós Ákos, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke ad áttekintést az altatásról, s az operációt követő fájdalomcsillapításról.

Olykor csak kisebb kellemetlenségek, máskor a mindennapokat megkeserítő nehézségek, ritkán pedig akár az életet is veszélyeztető szövődmények jelentkezhetnek az onkológiai kezelések bőrt érintő mellékhatásaiként. Bőrgyógyász-onkodermatológus szaktekintélyek, dr. Oláh Judit, a Szegedi Tudományegyetem professzora és dr. Gyulai Rolland, a Pécsi Tudományegyetem klinikaigazgatója adnak összefoglalást a bőrmellékhatásokról és azok enyhítésének lehetőségeiről.

Forrás
 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!