Bionyomtatás: akár térdporc is készülhet

2016. március 25.

Új Dunántúli Napló - 2016-03-25 - 4. oldal. oldal

 


*A pécsi egyetemen a fantasztikus filmek világát is megidézik

Egy új 3D-s nyomtatónak köszönhetően forradalmi újítások előtt állhat a pécsi egyetemen működő "szövetszabászat".

PÉCS Lapunkban már többször is írtunk azokról a biotechnológiai projektekről, amelyek a gyógyításnak adhatnak egészen új lendületet. A perspektíva már eddig is egyenesen a tudományos-fantasztikus filmeket idézte, hiszen az élő szövetekből tudtak úgynevezett "szövetszabással" szerveket előállítani. Ez az eljárás kerülhet most új dimenzióba egy beüzemelt 3D-s nyomtató alkalmazásával.

- Amikor valakinek, mondjuk, a térdízületében tönkremegy egy porc, akkor azt biológiai szövetnyomtatóval lehet a legjobban produkálni - mond egy példát a kitörési lehetőségekre dr. Pongrácz Judit professzor, aki a kutatásért felel. - Ha ez egyénre szabott szövettenyészetek felhasználásával történik, akkor a teljes gyógyítás esélye is jelentősen megnő.

Lehetséges a térbeli rekonstrukció

Élő emberi szövetek előállítására már korábban is akadtak példák, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészi Biotechnológia Tanszékén régóta foglalkoznak ezzel. Ez azonban önmagában még nem elegendő a működő szervekhez - ahhoz szükség van a különböző sejtek egységes munkájára, kölcsönhatására, s természetesen a pontos térbeli szerkezetre. A 3D-s nyomtatás révén azonban rekonstruálható az egyes szövetek térbeli elhelyezkedése, s így egy olyan vázszerkezet készíthető, amelyet aztán körbenőnek a szervet alkotó sejtek, s elindulhat a helyes működés.

Érdeklődnek a gyógyszergyárak is

A 3D-s bionyomtatás a gyógyszerfejlesztés területén is áttörést hozhat - a betegségek jobb megismerésével, a tesztelési lehetőségek finomodásával ugyanis komoly előrelépések várhatók. Hogy egy példát is említsünk: egy gyógyszer-kombináció működése remekül lemodellezhető 3D-s szöveteken. Sőt, jelen állás szerint akár betegenként is létrehozhatók szövettenyészetek, amelyeken szintén lehet vizsgálni a hatékonyságot. A nagyobb gyógyszergyárak éppen ezért már jó ideje komoly érdeklődést mutatnak az ez irányú kutatások iránt.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!