Megnyitja kapuit a Dr. Entz Béla Klinikai Oktatási Központ és a Szimulációs Oktatási Központ

2016. március 3.

Új oktatási központokkal bővült a Pécsi Tudományegyetem

Kedden délelőtt adta át a Pécsi Tudományegyetem két új oktatási központját Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora, és Miseta Attila, a PTE Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánja. A Dr. Entz Béla Klinikai Oktatási Központ az elméleti, a Szimulációs Oktatási Központ a gyakorlati tudás megszerzésében nyújthat hatalmas segítséget a pécsi orvoskar hallgatóinak.

 

A nemzetközi szinten is elismert pécsi orvosképzés színvonalának további növelését szolgálja a Janus Pannonius Klinikai Tömb területén kialakított Dr. Entz Béla Klinikai Oktatási Központ, amely a legmodernebb oktatási követelményeknek megfelelően készült el.

Az összesen 375 fő befogadására alkalmas klinikai oktatási központ elsősorban a graduális képzést fogja szolgálni. A 170 fős nagy előadó mellett két nagyobb, 50 és 60 fős, illetve két 40 fős és egy 15 fő befogadására képes szemináriumi teremben folyik majd az oktatás. A központ elsősorban a hallgatókat szolgálja, de oktatási időn túl kiválóan alkalmas konferencia központként való használatra is.

 

Nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Medi Skills Lab – Szimulációs Oktatási Központ eszköztára. A most átadott létesítmény példa arra, hogy az összefogás és kollegialitás révén saját erőforrások felhasználásával is jelentős eredményeket lehet elérni.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szimulációs Oktatási Központjának – azaz ahogy a hallgatók és oktatók hívják, Medi Skills Lab – megvalósítása 2012-ben indult útjára a Pécsi Tudományegyetem Oktatásfejlesztési Alapja pályázatán elnyert támogatásnak és a Kari Hallgatói Önkormányzat támogatásának köszönhetően. A több mint egy éves próbaoktatási periódus lezárását követően a Medi Skills Lab most mind a Pécsi Tudományegyetem szervezeti egységei, mind az egyetem külső partnerei előtt megnyitja kapuit.

A termekben az élethű bábuktól a laparoszkópiás műtéteket valósághűen visszaadó szimulátorokig minden megtalálható, ami ahhoz szükséges, hogy a medikusok biztonságos keretek közt szerezzék meg a gyógyításhoz fontos tapasztalatokat. A működés során a feladatok között szerepel a kötelező, elektív, fakultatív kurzusok megtartása, valamint a külső partnerek képzési igényeinek megvalósítása is. A labor eszköztára – melyben magas hűségű (high fidelity) szimulátorok, 3D-s technológiákat alkalmazó berendezések, innovatív demonstrációs eszközök találhatóak – teljes egészében megfelel a korszerű orvosképzés igényeinek. A „smart” megoldásokat használó informatikai és audiovizuális rendszer egyedi fejlesztés keretein belül készült, mely nagyban segíti az interdiszciplináris, komplex szimulációk végrehajtását. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár pedig elmondta, hogy 4 milliárd forintból hasonló gyakorlóhelyek kialakítását tervezik.

További fotók az eseményről 

Sajtómegjelenések

hvg.hu - Lélegző, pislogó bábuk - hipermodern laborban képzik a magyar orvosokat

hirado.hu - Bábukon műtenek a hallgatók

bama.hu - Világszínvonalú oktatási és szimulációs központ Pécsen

innoportal.hu - A nap képe: szimulációs oktatóközpont nyílt Pécsett

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!