Agykutatás nagy értékű műszerrel

2016. január 20.

Új Dunántúli Napló - 2016-01-20 - 1,2. oldal

Az agykutatás kaphat újabb lendületet annak a műszernek a beüzemelésével, amelyet a napokban mutattak be a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában. Az új eszköznek köszönhetően immár lehetséges az emberi agy mélyreható kutatása is.


A Nemzeti Agykutatási Program (NAP) immár jó ideje kecsegtet olyan eredményekkel, amelyek valóban nagyon sok beteg életét tehetnék könnyebbé. Egy, a Dunántúli Naplónak adott korábbi interjúban például Freund Tamás, a NAP vezetője az Alzheimer-kór kapcsán azt mondta, hogy bár ma már le lehet írni a betegség egészen pontos folyamatát, de a kiváltó okok még mindig nem ismertek, s elsősorban emiatt a gyógyítás sem megy - azonban ha összejönne néhány alapfelfedezés, akkor a helyére kerülhet minden a kirakóban, s egy sokakat érintő betegséget lehetne hatékonyan kezelni és gyógyítani. 
Nos, azt persze nagy bátorság lenne kijelenteni, hogy a napokban Pécsett átadott új berendezésnek köszönhetően rövid időn belül komoly áttörések várhatók, de az bizonyos, hogy újabb lendületet kaphat az itteni agykutatás. A kisállat mágneses- magrezonanciális vizsgálóberendezés, amely a Szentágothai János Kutatóközpontban kapott helyet, a pécsi egyetem egyik legnagyobb értékű kutatási műszere - mintegy kétszázmillió forintba került. Az új eszköznek köszönhetően immár lehetséges az agy mélyreható kutatása, miközben a készülék élő anatómiai viszonyokról és biokémiai- élettani paraméterekről egyszerre nyújt információt. A berendezés kiemelkedően alkalmas az agy interaktív tesztelésére, azaz, szemben a klasszikus orvosi diagnosztikai technikával, amely egy-egy adott állapot vizsgálatakor nyert adatok sorával nyújt hátteret betegségmodellek és betegséghipotézisek felállításához, ezzel az eljárással közvetlenül, ugyanabban a betegben vagy kísérleti alanyban igen rövid időn belül lehet egy-egy betegségmodellt vagy éppen betegséghipotézist tesztelni. A berendezés ezenfelül alkalmas magasabb rendű agyi működés, így például a beszéd, az emlékezés, vagy a tájékozódás alapkutatására is. 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!