Felsőoktatás elhivatott tanárokkal

2015. november 11.

Magyar Hírlap - 2015-11-11 - 3. oldal


Fontos, hogy a felsőoktatási intézmények olyan eredményeket produkáljanak, hogy itthon és nemzetközi szinten is megállják helyüket - jelentette ki Balog Zoltán miniszter, megköszönve az egyetemi tanárok elhivatottságát. Palkovics László államtitkár szerint sikerült csökkenteni a távolságot az egyetemek és a politika között.

Tudomány nincs tudós nélkül, magyar felsőoktatás sincs jó egyetemi tanárok nélkül - mondta tegnap Budapesten, az Olasz Kultúrintézetben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, amikor rektori, egyetemi és főiskolai tanári megbízásokat adott át. Ünnepi köszöntőjében Balog kiemelte: fontos, hogy a felsőoktatási intézmények olyan eredményeket produkáljanak, melyek itthon és nemzetközi szinten is megállják helyüket, s ehhez az egyetemi tanárok munkája elengedhetetlen. A most megbízásukat átvevők valamennyien évek óta végeznek oktatói, kutatói, oktatásszervezői munkát, ez eleve elhivatottságot feltételez - hangsúlyozta a tárcavezető a távirati iroda tudósítása szerint. Hozzátette, egyetemi tanárnak lenni közügy és közfelelősség, az egyetem egyszerre értékőrző és értékképző intézmény.
Balog Zoltán kitért arra is, hogy a jövő évtől a felsőoktatásban több lépcsőben emelkednek a bérek. Első lépésként, januárban, tizenöt százalékkal nő minden oktató és kutató bére, erre 2017-ben és 2018-ban újabb ötöt százalékos emelés épül, összesen 27 százalékos növekményre számíthatnak az érintettek. Ezzel az egyetemi tanárok átlagosan nettó 66 ezer, a docensek 48 ezer, az adjunktusok 33 ezerrel forinttal többet kapnak majd. Az intézkedés tizenhatezer embert érint. A miniszter szerint a béremelés a kancellárok és a rektorok együttműködésének köszönhető, a felsőoktatás megteremtette a béremelés fedezetét, amelyhez a kormány 2017- 2018-ban újabb forrásokat tesz hozzá. Kiemelte a Felsőoktatási Kerekasztal munkáját, a rektori konferencia és a hallgatói önkormányzatok együttműködését. Ez jó példa, hogy egy nemzetstratégiai, fontos ágazatban így is szót lehet érteni egymással - jelentette ki Balog Zoltán.
Palkovics László felsőoktatási államtitkár a megbízások átadása után leszögezte, az a teljesítmény, amelyet az elmúlt egy-másfél évben elértek, mindenképpen kiemelkedő. A felsőoktatási intézmények és a politika közötti távolságot mára sikerült csökkenteni - vélekedett. Az eredmények között említette a felsőoktatási stratégia megalkotását. Ez tartalmazza, hogyan nézzen ki a felsőoktatás huszonöt év múlva, hogyan gazdálkodjanak azzal a tudással, amely a felsőoktatási intézmények birtokában van - közölte Palkovics László. Jelezte azt is, hogy a stratégiához kapcsolódva hatvan akciót rögzítettek, s ezek jelentős részét már kimunkálták. Az egyetemi tanárokról azt mondta, ők azok, akik tulajdonképpen az egyetem tevékenységét meghatározzák.

Összevont informatikai rendszerek
Egyesül a két nagy felsőoktatási tanulmányi rendszer, a Neptun és az Egységes Tanulmányi Rendszer (ETR) - jelentette a távirati iroda. Cél az egységes intézményi oktatási infrastruktúra, amely ötvözi az eddig használt rendszerek előnyeit, hogy az oktatók és hallgatók egységesen magasabb színvonalú, komplexebb szolgáltatásokat kapjanak. Több új funkció bevezetése várható, például a tananyagszerkesztő és -lejátszórendszeré. A Neptun az intézmények tanulmányi, pénzügyi, oktatásszervezési feladatainak adminisztrálására szolgál, az ETR-en keresztül pedig a diákok intézhetik az oktatási intézménnyel kapcsolatos teendőiket, kurzusokat vehetnek fel, és vizsgákra jelentkezhetnek.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!