Fiatal gyógynövénykutatók fóruma

2015. november 4.

Gyógyszerészet - 2015-11-03 - 632,633. oldal

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2015. június 24-én rendezte meg immáron második alkalommal a Fiatal Gyógynövénykutatók Fórumát. A rendezvény helyszíne ezúttal is a Gyógynövénykutató Intézet (GYNKI) budakalászi székháza volt. A fórumon a PhD fokozattal még nem rendelkező fiatalok egy baráti hangulatú, a konferenciák formalitásától mentes rendezvényen mutathatták be kutatási témájukat és eddigi eredményeiket. A részvétel, a GYNKI nagyvonalú támogatásának köszönhetően a 85 résztvevő számára ingyenes volt.
Az előadóülést Rédei Dóra, a szakosztály titkára nyitotta meg. A rövid köszöntő után ünnepélyes pillanatok következtek. Pannonhalmán a XIV. Magyar Gyógynövény Konferencián került bejelentésre, hogy a szakosztály az MGYT vezetőségének jóváhagyásával Lemberkovics Évának, a Semmelweis Egyetem Farmakognóziai Intézet nyugalmazott egyetemi tanárának Augustin Béla emlékérmet adományoz. Professzor asszony sajnos nem tudott részt venni a konferencián, ezért a díj átadására a Fiatal Gyógynövénykutatók Fórumán került sor. Az ünnepelt a plakettet prof. Máté Imrétől, az MGYT szenátusának tagjától vehette át. Ezután prof. Szőke Éva megemlékezett a 2015. június 17-én elhunyt Heinz Schilcherről, a berlini Freie Universitát egykori professzoráról, a Semmelweis Egyetem díszdoktoráról, az európai fitoterápia kiemelkedő egyéniségéről. A megnyitó zárásaként Thomas-Nyári Zsófia a GYNKI munkatársa köszöntötte a fiatal gyógynövénykutatókat és a résztvevőket az ez évben 100 éves jubileumát ünneplő Intézet nevében.
A tudományos program három szekcióban zajlott. A délelőtti ülés elnöke Vasas Gábor, a délutániaké prof. Hohmann Judit és prof. Szendrei Kálmán voltak. A 14 fiatal előadásán keresztül a hallgatóság betekintést nyerhe-tett csaknem minden jelentős hazai gyógynövénykutatással foglalkozó intézmény munkájába. A Semmelweis Egyetemet, a Debreceni Tudományegyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet és a Gyógynövénykutató Intézetet 3-3, míg a Pécsi Tudományegyetemet 2 előadó képviselte a fórumon. A társszerzők között több más hazai intézmény, valamint külföldi partnerek is megtalálhatók voltak. Az ebédszünetben a résztvevők három program közül választhattak. Dános Béla tanár úr a GYNKI botanikus kertjét és a hollandi házát, Devescovi Katalin és Matíz Júlia az Intézetben folyó fajtafenntartási és máknemesítési kísérleteket, míg Thomas-Nyári Zsófia a gyógyszergyártó üzemet mutatta be az érdeklődőknek. Az idei rendezvény tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy a kezdeményezés elérte célját, azaz az előadói rutinszerzés és vitakészség fejlesztése mellett a szakmai kapcsolatok építésére és ápolására is jó alkalmat biztosít a gyógynövénykutatással foglalkozó fiatalok számára.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!