Új sürgősségi - hol az ember a beteg mögött?

2015. november 4.

Új Dunántúli Napló - 2015-11-04 - 1,3. oldal 


E hét hétfőtől az Akác utcából a Janus Pannonius Klinikai Tömbbe (400 ágyas klinika) költözött a traumatológiai és kézsebészeti klinika, illetve az ortopédiai klinika fekvőbetegrészlegének nagyobbik része - ezzel véget ért az osztályok átszervezése és felállt az egykapus sürgősségi ellátás a PTE klinikáin. A változás eredménye az is, hogy a sürgősségi ellátásra várakozó betegek mellett nem maradhatnak ott a hozzátartozók - ami egyesek szerint egyáltalán nem tartható gyakorlat.


Elvész az ember a sürgősségin?

Jóllehet a megújult 400 ágyas klinikán (új nevén Janus Pannonius Klinikai Tömb) a lehető legkorszerűbben felszerelt a sürgősségi osztály, vannak, akik szerint az új, egykapus ellátás egyáltalán nem nevezhető betegbarátnak.

Hétfőtől a felújított pécsi 400 ágyas klinikára költözött a traumatológia az Akác utcai volt Honvéd kórházból. Így e hét elejétől már az azonnali baleseti ellátásra szoruló betegeket is az Ifjúság úti tömbben fogadják, a traumatológiai ügyelet az Akác utcában megszűnt. Nem csak ez azonban a változás a sürgősségi betegellátásban. Egy lapunkat felkereső panaszos hétfőn felháborodva tapasztalta, hogy a betegeket kísérő hozzátartozók már nem tartózkodhatnak a váróteremben. Ott csak az ellátásra szorulók lehetnek, a kísérők egy üvegfallal elválasztott, külön helyiségben várakozhatnak. 
- Infarktuson, embólián átesett 93 éves nevelőanyámat hétfőn a nefrológiáról a sürgősségire küldték néhány vizsgálatra - mesélte a könnyeivel küszködő férfi. - A recepciónál a biztonsági őrök közölték, hogy a váróba nem mehetek be, mert ott csak a betegek tartózkodhatnak. Hiába könyörögtem én is és kérte sírva a mama is, nem kísérhettem őt tovább. Háromtól hét óráig tartottak a vizsgálatok. Közben egy hátsó ajtón beslisszoltam, hogy legalább vizet adjak neki - persze a biztonsági őrök kizavartak - mesélte a férfi. Mint mondta, betegbarátnak egyáltalán nem nevezhető a rendszer, az idős asszonynak szüksége lett volna arra, hogy várakozás közben egy családtag biztatgassa, támogassa. A férfi szerint kíméletlen, ami az ellátásra várakozókkal történik. 
Természetesen szerettük volna megtudni, mi az oka annak, hogy a hozzátartozók nem várakozhatnak együtt a beteggel, hogy mi célt szolgál az újítás bevezetése, illetve tapasztalták-e, hogy ezt a helyszínen a betegek vagy családtagjaik kifogásolják, de kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ. A sürgősségi orvostani tanszék titkárságának tájékoztatása szerint később adnak információt az ügyben.

Főbb változások 
A komplex sürgősségi betegellátás tavaly ősz óta a 400 ágyas klinikán történik. Itt fogadják a belgyógyászati és az általános sürgősségieken túl a neurológiai, a fül-orr-gégészeti, az urológiai és a belgyógyászati eseteket, e hét eleje óta pedig már az azonnali baleseti ellátásra szorulókat is. November 2-ától ugyanis az Akác utcából az Ifjúság úti, Janus Pannonius Klinikai Tömbbe költözött a traumatológiai és kézsebészeti klinika, illetve az ortopédiai klinika fekvőbetegrészlegének nagyobbik része. A traumatológiai eseteket tehát kizárólag az új helyen látják már el: itt végzik a műtéteket, valamint ide szállították át az osztályok fekvőbetegeit, és már ide hozzák be a mentők a balesetet szenvedőket is. Az ortopédiai klinika eközben két telephelyen működik tovább: a járóbeteg-szakrendelés az Akác utcában maradt, a fekvőbetegrészleg nagyobbik része viszont átköltözött a Janus Pannonius Klinikai Tömbbe. Ezzel felállt az egykapus sürgősségi ellátás a PTE klinikáin. Mostantól minden, azonnali orvosi beavatkozást igénylő panasszal az Ifjúság útjára kell fordulniuk a felnőtt betegeknek. A bama.hu portálunkon olvasható, hogy mely klinikák, milyen osztályok pontosan hol találhatók a megújult 400 ágyas klinikán.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!