Gyermekgyógyász 50 éve

2015. október 22.

Új Dunántúli Napló - 2015-10-22 - 5. oldal


"Az a legkedvesebb betegem, akinek a legsúlyosabb az állapota"

Fél évszázada kapta meg orvosi diplomáját a gyermekgyógyászok elismert pécsi szaktekintélye, dr. Sulyok Endre professor emeritus, akit életművéért Bókay János Díjjal jutalmaztak.

- Mit kell tudnunk Bókay Jánosról és a róla elnevezett díjról?
- A Magyar Gyermekorvosok Társaságának alapítója, akadémikus egyetemi tanár lett, aki a fertőző betegségekkel kapcsolatban tett jelentős felfedezéseket a XX. század elején. A díj pedig a gyermekorvoslás három kiemelkedő kitüntetéseinek egyike, amit az ötven év során kifejtett szakmai és közösségi munkámért vehettem át.

- Kit tart tanítómesterének a nemzetközi és hazai szinten is kéttucatnyi elismeréssel jutalmazott pályája kapcsán?
- Kerpel-Fronius Ödönt és Varga Ferencet, a Gyermekklinika korábbi igazgatóit emelném ki, akiktől a klinikai gyakorlatot megtanultam. Varga professzor száz éve született, de sajnos méltatlanul elfelejtették, nem volt róla sehol megemlékezés, így ezt a díjat egy kicsit neki ajánlom.

- Elfelejtjük a jeles tudósainkat?
- Azért a legtöbb nagy tekintélyű professzorunkat rendszeresen emlékelőadásokon méltatják.

- Két évtizeden át vezette a megyei gyerekkórházat. Hogy értékeli a mai ellátás rendjét?
- A kórház kitűnően és korszerűen látta el profilokra bontva a feladatát. Aztán a leépítések, az integráció miatt nyolc éve megszűnt az intézmény. Ha onnan most a szemészet is kivonul, akkor az egész épület ott áll magára hagyva. Szerencsére a másik intézményszervezési munkám, amit az Egészségtudományi Karon végeztem, ma is jól halad. Egyébként napjainkban is itt tanítok, valamint az Egészségtudományi Doktori Iskola titkára vagyok.

- Kutató, igazgató, vagy orvos volt inkább az évek során?
- Számomra a gyógyítás állt mindenkor az első helyen, és mindig az volt a legkedvesebb beteg, akinek a legsúlyosabb volt az állapota. Amire a legbüszkébb vagyok, hogy a rendszerváltáskor megválasztottak a Magyar Gyermekorvosok Társasága országos elnökének, elsőként kerültem ilyen pozícióba vidékről, és igen sok újdonságot vezettünk be, rengeteg konfliktus árán, de annál eredményesebben. Kutatói érdeklődésem középpontjában pedig az újszülöttkori adaptáció, a folyadék- és elektrolitháztartás, valamint a vesebetegségek kórtana és klinikuma állt.

- Mit csinál a professzor, amikor pihen?
- Fiatalkoromban versenyszerűen sakkoztam, de erre hamar kevés lett az időm. Napjainkban komolyzenét hallgatok, az unokáimmal foglalkozom, és kertészkedem a Donátusban. Szeretem simogatni a gyümölcsfáimat, és a szőlőtőkéket.

A pécsi védőnőképzés elindítója
Dr. Sulyok Endre 1940-ben született Diósviszlón. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, 1965-ben szerzett Pécsett orvosi diplomát. Dr. Kerpel-Fronius Ödön Gyermekklinikáján kezdte a munkát, vezette a POTE Szülészeti Klinikájának újszülöttosztályát, a Baranya Megyei Gyermekkórház igazgató főorvosa volt 22 éven át, a PTE emeritus professzora, ő indította el a főiskolai, majd egyetemi szintű védőnőképzést. Országos és nemzetközi orvostársaságok elnökségi tagja, többnek az elnöke is volt. Felesége Dr. Gregus Márta jogász, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodájának vezetőjeként ment nyugdíjba. Két lányuk: Andrea (46) a Babits Gimnáziumban tanít, Márta (48) közgazdász, a Szigetvári Takarékszövetkezetben dolgozik, s két unokájuk van.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!