Kommentár II.

2015. október 6.

Medical Tribune - 2015-10-06 - 20. oldal


A neuropátiás fájdalom hátterében leggyakrabban a diabéteszhez társuló neuropátia áll, aminek kezelése a diabetológusok és neurológusok számára napi feladat. A terápiás döntésben segítséget nyújthat Rudroju és munkatársai metaanalízisének a fő üzenete (a közlemény Decsi professzor úr által részletezett korlátai mellett is), hogy mind hatékonyság, mind tolerálhatóság szempontjából a legkedvezőbb eredményeket a diabéteszes neuropátiás fájdalom kezelésében a gabapentinnel érték el.
A Nemzetközi Fájdalom Társaság (International Association for the Study of Pain) új defeníciója szerint a neuropátiás fájdalom a szomatoszenzoros rendszer károsodásának vagy betegségének a direkt következménye. A szomatikus (nociceptív, viscerális) és a neuropátiás fájdalom elkülönítése azért alapvetően fontos, mert a két fájdalomtípus gyógyszeres kezelése eltérő. Neuropátiás fájdalmak kezelésében a gabapentin, pregabalin, a kettős hatású, illetve a triciklikus antidepresszánsok hatékonyságát randomizált kontrollált vizsgálatok bizonyították. A neuropátiás fájdalom teljes prevalenciáját a lakosság körében 7-8 százalékra teszik. Az esetek többségében a neuropátiás fájdalom a beteg egész hátralevő életét megkeseríti (jelentős életminőség-romlással jár), az esetek legalább harmadában depresszióval szövődik. A diabéteszes neuropátiás fájdalomban szenvedők jelentős hányada idős ember, akik jellemzően többszervi érintettségben szenvednek, antidiabetikumaik mellett számos egyéb gyógyszert szednek, mozgásszervi fájdalmaik is vannak. Utóbbiak és a neuropátiás fájdalom elkülönítése alapvetően fontos, ennek szenzitív eszköze a néhány perc alatt kitölthető DN4 kérdőív, ami szabadon letölthető a www.cncs.hu honlapról.
A nociceptív ("reumás"), illetve a neuropátiás fájdalom elkülönítése azért alapvetően fontos, mert a neuropátiás fájdalom kezelésére a szokványos fájdalomcsillapítók (pl. paracetamol, aszpirin, amidazofen), a nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID) nem alkalmasak, sőt ma már evidenciának tekinthető, hogy a NSAID készítmények növelik a cerebrovaszkuláris katasztrófák előfordulását, amelyeknek a diabétesz önmagában is rizikótényezője.
A gabapentin (hasonlóan a pregabalinhoz) a májban nem metabolizálódik, változatlan formában ürül a vizelettel, ezért a diabéteszben gyakori veseérintettség miatt fokozottan figyelni kell a glomeruláris filtrációs ráta (GFR) értékére, ugyanakkor a készítmény előnye, hogy nem kell számolni lényeges gyógyszerinterakciókkal. A diabéteszes neuropátia kezelésében szintén a gabapentin alkalmazása mellett szólhat, hogy a metaanalízisben vizsgált szerek közül mellékhatásprofil tekintetében a gabapentin kapcsán sorolják fel a legkevesebb olyan mellékhatást, amely a diabéteszes neuropátiában jellemzően kialakuló autonóm neuropátia tüneteit negatívan befolyásolná. Másik oldalról megközelítve a kérdést, ez (is) magyarázhatja a más eredetű neuropátiás fájdalmakban igen hatékony amitriptilin "utolsó helyezését".
Krónikus fájdalomban számolni kell depresszió kialakulásával. Ennek kezelésére ideális szer lehet a duloxetin, azonban jelen metaanalízis eredményeit tekintve javasolható olyan megoldás is, amikor a gabapentint SSRI szerekkel kombináljuk; ilyenkor az antidepresszáns beállítása során a szokásosnál is gondosabb vércukorszint-ellenőrzés szükséges.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!