Világszínvonalúvá vált a pécsi klinika

2015. szeptember 2.

Új Dunántúli Napló - 2015-09-02 - 1,3. oldal

Tegnap átadták a felújított 400 ágyas klinikát - amelyet ezentúl Janus Pannonius Klinikai Tömbnek hívnak. A komplexumban egy- és kétágyas, saját fürdővel felszerelt szobákban lesznek majd a betegek - de ezen felül is minden igényt kielégítőek a körülmények. Az átadón elhangzott: a majdnem pontosan hatvan évvel ezelőtt épült klinika rekonstrukciója összességében több mint 15 milliárd forintból valósult meg.

Minekutána lapunk gyakorlatilag végigkísérte a 400 ágyas klinikai tömb rekonstrukciójának munkálatait, igazából a tegnapi átadón arra voltunk leginkább kíváncsiak, mennyiben valósultak meg a korábban már többször beharangozott fejlesztések. Nos, azt kell mondanunk: maximálisan. Tényleg egy- vagy kétágyasak a kórtermek, tényleg van hozzájuk fürdő, tényleg gyönyörű a kilátás a szobákból, s az ízlést sem tette zárójelbe a praktikusságra törekvés, a csempék, a festés harmonizál a berendezéssel - azaz, ahogy Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében elmondta: valóban egy, a kor követelményeinek megfelelő épületkomplexummal gazdagodott a város. Azt persze nem mondhatjuk, hogy itt jó betegnek lenni, mert nyilván az sehol sem jó, de, ahogy képeink is bizonyítják, aki hosszabb vagy rövidebb segítségre szorul, az az immár Janus Pannonius Klinikai Tömbnek nevezett komplexumban a legjobb helyre kerül.

Hoppál Péter államtitkár beszédében annak a reményének adott hangot, hogy az új klinikai tömb nemcsak a megyét, hanem a régiót is kiszolgálja. Nem kell csalatkoznia: többször beszámoltunk arról, hogy a központban több olyan beavatkozást is elvégeztek, amelyre a Dunántúlon csak itt volt lehetőség, azaz a betegek akár Győrből is érkezhettek - s az új berendezéseknek köszönhetően ezen műtétek száma tovább fog emelkedni.

Az uniós támogatással finanszírozott projektek 27 ezer négyzetméteres területet érintettek, és több mint 15 milliárd forintból valósultak meg. Az 1966-ban átadott épület rekonstrukciója három ütemben történt meg: 2013 decemberében adták át a klinika "déli bővítményét", 2015 januárjában az "A" és "C" szárnyakat, tegnap pedig, a projekt lezárásaként, a "B" szárnyat. Az épületegyüttesben egyszerre 367 fekvőbeteget ápolhatnak.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!