Rangos elismerést kapott a pécsi professzor

2015. szeptember 1.

Új Dunántúli Napló - 2015-08-31 - 13. oldal

Dóczi Tamás a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült

Az egyik legrangosabb állami kitüntetésben, a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült kiemelkedő szakmai munkájáért dr. Dóczi Tamás akadémikus, a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának professzora, korábbi igazgatója. Bár Dóczi Tamás tavaly átadta az Idegsebészeti Klinika vezetését, orvosként továbbra is a betegek rendelkezésére áll.
"Ha a hazaszeretet egyszerűen akarjuk megfogalmazni, akkor az az igazi hazaszeretet, amikor az ember jól és szorgalmasan dolgozik. Azok az országok a sikeresek, ahol erős a hazaszeretet, és ha mindenki jól és szorgalmasan dolgozik, akkor kerülhetünk közelebb régi vágyunkhoz, a nyugati országok utoléréséhez" - nyilatkozta néhány évvel korábban az Új Dunántúli Naplónak dr. Dóczi Tamás, aki augusztus 20-a alkalmából vehette át a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetését Áder János köztársasági elnöktől. A nemzetközi tudományos körökben is elismert orvosprofesszort a betegeken való segítés vágya és a munka szeretete mozgatja sikerekben gazdag tudományos-gyógyító pályája során.
Prof. dr. Dóczi Tamás Szegeden született 1949-ben, klinikusi pályafutását szintén itt kezdte meg a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Idegsebészeti Klinikáján. Rövid svájci kitérő után 1992-ben került Pécsre, és 2014 szeptemberéig a PTE KK Idegsebészeti Klinikájának igazgatójaként dolgozott. Vezetése alatt az egyébként is erős hagyományokkal rendelkező pécsi idegsebészeti klinika nemzetközi hírű szakmai műhellyé vált, több területen is úttörő kutatásokat végezve. 2003-2005 között a Magyar Gerincgyógyászati Társaság elnöki tisztjét töltötte be, 2006 óta a Magyar Idegsebészeti Társaság elnöke, 2007-2010 között pedig az Európai Idegsebészeti Társaságok Szövetségének bizottsági elnökeként is dolgozott. 2007-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, 2013-ben pedig a rendes tagok közé választották. 2014 eleje óta a Nemzeti Agykutató Program klinikai moduljának vezetője.
Motivációiról két évvel ezelőtt így vallott számunkra: "A munka szeretete nem változott meg, most is nagy örömet szerez, ha beteggel foglalkozhatom. Ma is akadnak olyan esetek, amikor az orvosra komolyan rászorul a beteg, és nagy adomány számomra, hogy olyan munkát végezhetek, amelyben élvezem a másik fél bizalmát, és ha jól csinálom a dolgomat, annak nagyon szemmel látható eredményei vannak. (...) A magas szintű gyógyítói munka része egy orvos tudományos tevékenységének, nincs éles határ. A klinikai kutatás tulajdonképpen a beteggel való foglalkozásban manifesztálódik; a gyógyítást egy bizonyos szint felett lehet tudományos igényességgel végezni, nincs ebben semmifajta misztikum." Bár az igazgatói posztról egy évvel ezelőtt visszavonult, Dóczi Tamás a mai napig igen aktív: az idegsebészeti klinikán végzett gyógyító és a Nemzeti Agykutató Program végzett kutató-szervező munkáján felül augusztus eleje óta a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezetői teendőit is ellátja.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!