Nagy horderejű pécsi siker

2015. június 30.

Új Dunántúli Napló - 2015-06-30 - 5. oldal

A biológus olykor fegyvert ragad, vagy motoros sárkányra pattan

A mesterséges megtermékenyítés eredményességét 30-ról 50 százalékra fokozó pécsi kutatás publikációja nyerte meg a Laboratóriumi Medicina Európai Szövetségének díját a napokban Párizsban. Ezt a nemzetközi szinten is igen rangos elismerést magyar szakemberek első ízben kapták meg. A pécsi team egyik biológus kutatójával, dr. Montskó Gergellyel beszélgettünk a sikerről.

- Igaz, hogy forradalmian nagyot lendít a kutatásuk a mesterséges megtermékenyítésen?
- A petesejtet laboratóriumi körülmények közt termékenyítik meg, aztán pár nap után az embriót a méhbe ültetik. A tapasztalatok szerint azonban ezeknek a beültetéseknek csak a harminc százalékából születik gyerek. Teamünk a megtermékenyítés során az embriót körülvevő tápoldatot vizsgálta, s ebből következtetünk az embrió életképességére. Ily módon kiválasztjuk a legalkalmasabb embriókat, s így a születések száma bizonyíthatóan 50 százalék fölé növelhető.

- Mi igazolja ezt?
- Hogy már lezajlott terhességeknél az embriók lefagyasztott tápoldatából 100 százalékos biztonsággal megmondtuk, melyikből nem születhetett gyerek.

- Hányan vannak ebben a kutatásban?
- Dr. Bódis József és dr. Kovács L. Gábor vezetésével dr. Várnagy Ákos, Zrínyi Zita és jómagam vagyunk a PTE-ről, továbbá az embriók megtermékenyítését Gödöny Krisztina és Laki Krisztina végezte el, és a kutatásban részt vett Pécsett két Szegedről érkezett kutató is, dr. Janaky Tamás és dr. Szabó Zoltán.

- Biológusként a diploma megszerzését követően rögtön egy ilyen szenzációs kutatásba csöppent bele?
- Korábban volt már két igen érdekes munkám. A doktorimat például a magyar borok antioxidáns- tartalmának vizsgálatából szereztem. Vagyis bátran kijelenthetem azt is, az ország összes borvidékének nemes nedűit elemezve, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ellen a legjobb villányi vörösborokat fogyasztani. Aztán új módszert dolgoztunk ki egy mellékvesehormon, a kortizol kimutatására. Ennek az a nóvuma, hogy a szervezetben található mennyiségéből kikövetkeztethető, mennyire életveszélyes egy beteg állapota az intenzív osztályon.

- Kémcsövek és mikroszkópok közt ül naphosszat?
- Többnyire igen, így aztán annál színesebben igyekszem a szabadidőmet eltölteni. Sokat kerékpározom, repülök és lőni járok. Konkrétabban: Tökölön szoktam motoros sárkányrepülővel az égbe emelkedni, továbbá Budapest mellett egy hobbilőtéren hadi fegyverekkel, pisztolyokkal, karabélyokkal lövünk bukócélokra.

A magyar borok egészségvédő tulajdonságaiból doktorált
Dr. Montskó Gergely 1981-ben született Pécsett. A Testvérvárosok Téri Általános Iskolába járt, a Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett 2000- ben, a Pécsi Tudományegyetemen diplomázott biológusként 2005-ben.
Ugyanebben az esztendőben a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasaként kezdte meg pályafutását a Pécsi Tudományegyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetében. 2011-ben doktorált, hétköznapi nyelvre fordítva a disszertációja lényegét: a magyar borok egészségvédő hatásának, antioxidáns- tartalmának vizsgálatából.
Biológus kutató, tudományos munkatársként tevékenykedik az egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!