Betegségeket is hoznak majd a szúnyogok?

2015. június 22.

Tolnai Népújság - 2015-06-22 - 2. oldal


Nem lettek agresszívabbak, csak több olyan faj bukkant fel, amely szereti az emberi vért

Kemenesi Gábor immár nyolc éve vizsgálja a szúnyogokat a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában.
- Kutatásaink főleg a szúnyogok által hordozott vírusokra irányulnak, de két éve már a mostanában igen nagy hírértékűnek számító Dirofilaria fajokkal, például a szívférgesség kórokozójával is foglalkozunk - mondta Kemenesi Gábor. - Tudományos szempontból vannak különbségek a különböző földrajzi területeken élő szúnyogpopulációk között, de ezek főleg genetikai vagy egyéb, tudományos szempontból érdekes különbségek, amelyek nem befolyásolják az alapvető viselkedési mintázatot, így egy-egy faj aktivitási időszakát vagy kedvenc táplálékállatát.
Magyarországon jelenleg ötven szúnyogfajt tartanak számon, amelyeknek igen eltérő és széles skálán mozgó ökológiai igényeik vannak, amelyek közül a városokban csak néhánnyal találkozhatunk. A szúnyogcsípés a nyár elmaradhatatlan velejárója, ám ezzel párhuzamosan évről évre azt halljuk, hogy egyre agresszívabbak a vérszívók. A kutató lapunk kérdésére elmondta: a pánikkeltés helyett érdemesebb ezt árnyaltan kezelni. 
- Agresszívabbnak semmiképpen sem nevezném őket, inkább a megváltozott időjárási és éghajlati mintázatok következménye az időszakos fajösszetétel átalakulása. Az enyhe telek, a hirtelen nagy mennyiségű, késő tavaszi és kora nyári csapadék mind fontos tényezők, s főként a globális éghajlatváltozás következményeként foghatók fel. Az elkövetkező évtizedekben fel kell készülnünk az újabb kihívásokra, újabb fajok megjelenésére - kutatásaink létjogosultsága talán éppen ebben rejlik. Saját adataink szerint egyébként az elmúlt három-négy évben előtérbe kerültek az olyan, főként árterekre jellemző tömegfajok, amelyek szívesen táplálkoznak emberen, és jellemzően korai aktivitási időszakkal rendelkeznek, azaz nappal is előszeretettel támadnak. 
A csípések elszaporodása mellett egyre többször merül fel különböző híradásokban, hogy - akárcsak a kullancsoknál - előbb-utóbb betegségeket is el fogunk majd kapni a szúnyogoktól. 
- Saját kutatásaink és a nemzetközi tudományos eredmények alapján is kijelenthetjük, hogy az elkövetkező évtizedek során egyre nagyobb kockázattal kell számolnunk a szúnyogok által terjesztett betegségek terén. Pánikra azonban semmi ok, hiszen a rendszeres városi szúnyogirtás hatékonyan minimalizálja a kockázatot - mondta a kutató.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!