A babáknak ruhát, az anyáknak széket vesznek

2015. június 8.

Új Dunántúli Napló - 2015-06-08 - 2. oldal

"Segítség a picuri szíveknek" - mottóval gyűjtöttek a pécsi klinika koraszülöttosztályának Kaposváron

Segítség a picuri szíveknek, ezzel a mottóval rendezett adománygyűjtést az elmúlt szombaton szülőknek és gyermekek egy kaposvári édesanya a somogyi megyeszékhely Városligetében. A pécsi szülészeti klinika koraszülött intenzív osztályának akart segíteni, hogy visszaadja mindazt a jót, amit tőlük kapott, és segítsen a nehéz helyzetben lévő egészségügyön.
- Most hároméves a kislányom, 67 hetet töltöttem vele ebben a kórházban, sokat kaptam az ott dolgozóktól emberileg, és a szakmai ellátás terén is. Láttam, hogy milyen helyzetben vannak, ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy minden segítséget meg kell adnunk nekik és a babáknak, ezzel életeket menthetnek - mondta Kesztyűs Krisztina.
A szülészeti klinika koraszülött intenzív osztálya regionális központ, Somogy, Tolna és Baranya megyéből szállítják ide a csecsemőket és az édesanyákat, mutatták be munkahelyüket az ott dolgozó orvosok.
- A koraszülött-ellátás Magyarországon éppen olyan életkilátásokat biztosít, mint Nyugat-Európában, a szülés alsó határa 24 hét. A koraszülött-ellátás azonban mindig mintha kicsit mostohagyermek lett volna, a támogatására sokáig nem fektettek kellő hangsúlyt. Az állami források a gyermekek közvetlen ellátására fordítódnak, szűken fedezik. Minden más, például egy bababarát környezet kialakítása plusztámogatást igényel - mondta Vida Gabriella egyetemi adjunktus.
- Sőt, időnként az alapellátáshoz szükséges finanszírozás mellett is kellenek külső források, hogy a szakterületünkön használatos speciális eszközöket, tűket, infúziókat biztosíthassuk, mert ezek költségesek - tette hozzá Sárkány Ilona klinikai főorvos.
- Civil támogatás kell ahhoz is, hogy az anyukáknak széket adjunk, amire leülhetnek az inkubátor mellé. Babaruhákra is gyűjteni kell, mert tönkremennek a sok fertőtlenítő mosásban. Meghatódtunk, és nagyon örültünk ennek a kezdeményezésnek, mert az anyagiakon túl pozitív visszacsatolást jelent a munkánkról, erre pedig nagy szükség van a mai világban - mondta Gyarmati Judit egyetemi adjunktus.
A kaposvári rendezvényből hagyományt akar teremteni a szervező édesanya. Aki szeretne segíteni, a Koraszülöttek és Újszülöttek Egészségéért Alapítványon keresztül juttathatja el a támogatását.

Bankszámlaszám: Koraszülöttek
és Újszülöttek Egészségéért
Alapítvány: 11731001-
20136167
Adószám az egyszázalékos
felajánláshoz: 18303638102

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!