Továbbképző szimpózium a szabadgyök-kutatásról

2015. március 17.

Új Dunántúli Napló - 2015-03-17 - 3. oldal


A Magyar Szabadgyökkutató Társaság március 7-én nagy érdeklődés mellett szervezte meg a továbbképző szimpóziumot a PTE Általános Orvosi Karán, Oxidatít stressz: Diagnózis és Terápia címmel. A téma iránti nagy érdeklődést mutatta, hogy több mint nyolcvanan regisztráltak a szimpóziumra gyógyszerészek, szakorvosok, szakasszisztensek és PhD-hallgatók.
Az elhangzott tudományos előadások egy része rávilágított a szabad gyökök biológiai szerepére, az azokat közömbösítő antioxidánsok működésére, szervezetünk alkalmazkodási folyamataira, az oxidatív stressz által kiváltott válaszreakciók jó és rossz oldalára. Előadások hangzottak el az egyes betegségek és a szabad gyökök kapcsolatáról, így a cukorbetegség, a szívizom-rendellenességek, az érelmeszesedés, az érsebészeti beavatkozások hátterében szerepet játszó agresszív szabad gyökök kimutatásáról és káros hatásuk csökkentésének módszereiről. Ugyancsak fókuszba kerültek a vörösvértestek, melyek oxigénszállításuk miatt a szabadgyök-képzésben nagy szerepet játszanak, míg kimutatható alaki deformitásaik a kis erek keringését jelentősen károsíthatják.
Külön hangsúlyt kapott a szervezetben kialakuló és laboratóriumi módszerekkel mérhető oxidatív stressz, amely a szabad gyökök és a védő antioxidánsok egyensúlyának eltolódását jelenti. Ez az arány kedvezően befolyásolható, főleg természetes antioxidánsokkal - szőlőmagőrlemény, áfonya, zöldségek, gyümölcsök, cékla, zeller, paradicsom -, amelyek jó hatása rendszeresen megismételt kontroll laboratóriumi vizsgálatokkal igazolható. Ezzel hozzájárulhatunk a betegségek megelőzéséhez, a stresszállapotok csökkentéséhez és az öregedés, valamint a velejáró degeneratív betegségek kialakulásának megfékezéséhez.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!