Altatásban ellátott fogyatékosok

2015. március 2.

Magyar Hírlap - 2015-03-02 - 4. oldal

Hat speciálisan felszerelt, a gyermekek és felnőttek ellátására is alkalmas fogászati központ működik Magyarországon

Nagy segítséget jelent az értelmi fogyatékos, illetve halmozottan fogyatékos embereket is fogadó, OEP által finanszírozott speciális fogászati centrumok működése, ahol olyan elkötelezett szakemberek dolgoznak, akik tudják, miként kell viselkedni a fogyatékos emberekkel.

Elismerően nyilatkoznak a közelmúltban létrejött, OEP által finanszírozott speciális fogászati centrumokról az értelmi fogyatékos emberek és a gondjukat viselők. Jelenleg hat ilyen, különleges igényeknek megfelelő, speciálisan felszerelt, fogyatékos gyermekek és felnőttek ellátására is alkalmas fogászati központ működik Magyarországon. Három vidéken - Pécsen, Debrecenben és Szegeden, illetve további három Budapesten: a Heim Pál-kórházban, a Bethesda Gyermekkórházban és a SOTE Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján. A centrumokat kétszázmillió forintból hozták létre, és évente háromszázmillió forint állami támogatással működnek.
A súlyos értelmi fogyatékos emberek számára a fogorvosi ellátás sokáig csak a fogeltávolítást jelentette, mert a beavatkozásokat csak altatásban lehet elvégezni. A Down Alapítvány adatai szerint körülbelül tizenhatezer, együttműködésre és az ellátással járó stressz elviselésére nem képes emberről van szó, négyezren közülük Budapesten élnek. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségéhez (ÉFOÉSZ) érkezett visszajelzések szerint a centrumok jól felszereltek és felkészültek a súlyos fogyatékossággal élők fogadására is. Megnyitásuk nagy segítséget jelentett az érintetteknek, családjaiknak, az őket ellátó bentlakásos otthonok dolgozóinak.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!