Valódi hivatást kínálnak

2015. február 10.

Új Dunántúli Napló - 2015-02-10 - 11. oldal

 

A dékán szerint gyorsan találnak munkát az itt végzettek

A legkülönbözőbb érdeklődési körrel rendelkezők is megtalálhatják a számításukat a pécsi orvoskaron, amely családias légkört, magas színvonalú oktatást és biztos karriert kínál az ide felvételizőknek. A kar vezetője, Dr. Miseta Attila szerint számukra az orvosi szakma megszerettetése a legfontosabb.

- Mindenki életében az egyik legfontosabb döntés, hogy hová megy továbbtanulni, milyen pályát választ. Önnél mi ennek a döntésnek a története?
- Nálunk annak idején az édesanyám hozta meg ezeket a nehéz döntéseket. Nem igazán tudtam, hogy mi akarok lenni, amire ő annyit mondott, hogy fiam, legyél orvos. Pécsre azért jöttem, mert ez volt a legközelebbi orvosképző hely hozzánk, de egy pillanatig sem bántam meg, hogy ide kerültem. Nagyon hamar sikerült beilleszkednem, és életem egyik legszebb időszakát jelentették a pécsi egyetemi évek - olyannyira, hogy a mai napig itt dolgozom.

- Egy mai tizennyolc évesnek miért érdemes az orvosi, fogorvosi, avagy gyógyszerészi pályát választania?
- Ezek mindegyike olyan szakma, ahol a legeltérőbb érdeklődési körrel rendelkezők is megtalálhatják a számításaikat. Mindez igaz azokra, akik a fizikát kedvelik, hiszen az ortopédia, avagy a fül-orr-gégészetben ennek a tudásnak nagy hasznát veszik, a kémia szerelmesei számára ott van a gyógyszerek világa, de említhetem az emberi pszichével és elmével foglalkozó pszichológiát is, ami megint egy teljesen más terület. Az orvostudományok által kínált spektrum elképesztően színes. Emellett nálunk megmaradt a személyes jellegű és hangvételű oktatás hagyománya, ami mára kiveszőben van az eltömegesedő felsőoktatásból; a nagy tömegelőadásokon túl a gyakorlati foglalkozásokon az oktatók és a hallgatók között intenzív személyes és szakmai kapcsolat szövődik, és ez az igazi gyakorlati oktatás és tudományos kutatás sava-borsa. Természetesen az sem egy utolsó szempont, hogy az általunk kínált diplomák kifejezetten keresettek, nem csupán Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban.

- Mit kínál a pécsi orvoskar az egyetemi évek és a karrier szempontjából?
- Kezdjük a karrierrel! A nálunk végzett diákok biztosak lehetnek abban, hogy nem kell sokáig munkát keresniük, legtöbbjüknek már azelőtt megvan a munkahelye, mielőtt megkapta volna a diplomáját. Nem csak ez a fontos azonban számunkra. Karunkon családias légkör uralkodik, ami az oktatáshoz és a tudományhoz való hozzáállásunkból is következik, és ez sok diákunk számára vonzó. Azt is tudjuk persze, hogy az orvosi szakma nem könnyű, ahogy a diploma megszerzésének követelményei is magasak, azonban úgy vélem, hogy megéri ebbe belevágni.

Egy kar, melynek végzett diákjai visszavágynak
Mindig olyan egyetemre szerettem volna járni, amit újra elvégeztem volna, ha már múltba fúlnak a diákévek! És beteljesedett, amit óhajtottam: újra elkezdeném, újra elindulnék a hegynek föl. Vannak felejthetetlen pillanatok: amikor felvettek, amikor a beteg először látta meg bennem a hófehér köpenyből felé nyúló segítség ígéretét és habozás nélkül előre köszönt. Ugyanakkor van a remény, hogy jót s jól; titok, mely ezer szállal szövi át azt az egyetemet, mely gyémánt kemény akarattal és erős hittel vértezett fel. Visszatérnék. Nekem ez a garancia.
(Dr. Váncsodi József)

"Első a hallgató" - ez a "centrális dogma" az Általános Orvostudományi Karon. Kiemelkedő oktatási színvonal az ország legnagyobb tradíciójával rendelkező egyetemén, amelynek rögös vizsgaidőszakait a pezsgő egyetemi élet, a páratlan hallgatói összetartás segít átvészelni. A végeredmény pedig: egy emlékekkel átszőtt, nagy presztízsű diploma, amely minőségi átjárót képez a "nagybetűs életbe".
(Dr. Vastag László)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!