Méltó körülmények közé kerül az ellátás

2015. február 2.

Új Dunántúli Napló - 2015-02-02 - 14. oldal


Felújítás - A nagyszabású építkezés nem zavarja a gyógyító munkát a pécsi Onkoterápiás Intézetnél

Gőzerővel zajlik a munka a pécsi Klinikai Központ Onkoterápiás Intézeténél, amely egy uniós pályázat révén újul meg. A kétmilliárd forintos beruházás eredményeként új épülettel gazdagodik az Intézet, és újabb sugárterápiás gépek érkeznek egy éven belül Pécsre, a 2011 óta működő, legmodernebb szintű készülék mellé. Az onkológiai ellátás addig is zavartalanul folyik tovább.

Egyelőre csak a régi épület maradványait lehet látni a PTE KK Onkoterápiás Intézetének déli oldalán, ám a helyzet hamarosan megváltozik. A december óta reggeltől estig folyó munka eredménye egy éven belül egy teljesen új, a modern orvoslás követelményeinek messzemenőkig megfelelő épület lesz, és ezzel párhuzamosan az intézet sugárterápiás eszközparkja is megújul.
Bár a fizikai munka néhány héttel ezelőtt kezdődött, a folyamat természetesen már jó ideje zajlik, avatott be minket a részletekbe dr. Mangel László, az Onkoterápiás Intézet igazgatója. Egy uniós pályázatnak köszönhetően mintegy 10 milliárd forint jut a magyar onkológiai ellátás megújítására, ebből pedig Pécs kétmilliárdban részesül. A pénznek kétségkívül jó helye lesz, hiszen ennek segítségével nyílik végre lehetőség az intézet déli szárnyának átépítésére, amelyet már régóta szerepelt a PTE KK és az intézet vezetésének tervei között. Az elmúlt hetek-hónapok során elbontott épület ugyanis egyáltalán nem felelt meg a korszerű betegellátás követelményeinek, és sokat elmond róla, hogy már 100 évvel ezelőtt is ideiglenes betegellátó helynek tervezték, csak aztán valahogy így maradt, fogalmaz dr. Mangel László. Azon kívül, hogy az orvosoknak és szakdolgozóknak is komoly kihívást jelentett a munka az elavult épületben, a betegek komfortérzetének sem tett túl jót, márpedig a szakértelem és odafigyelés mellett ez is fontos a sikeres gyógyító munkához.
Míg a mostanra már csak nyomokban látható régi épületből olyan alapvető funkciók hiányoztak, mint például a lift, az új épület a legkorszerűbb követelmények figyelembevételével kerül kialakításra, és az intézet igazgatójának reményei szerint jövő ilyenkor már a betegek is igénybe vehetik. Az addig hátralévő átmeneti időszakot is sikerült megoldani a betegek számára a lehető legkisebb kellemetlenséggel, hangsúlyozza dr. Mangel László, hiszen az intézet északi szárnyában eközben zavartalanul folynak tovább a sugárterápiás kezelések, a déli szárnyban folyó infúziós terápiák pedig a Rákóczi útra, a volt megyei kórház telephelyére kerültek, ahogy a fekvőbetegosztály is. Az új épület átadásáig hátralévő időszakban a sugárterápiában részesülő fekvőbetegeket betegszállító autókkal szállítják fel a Rákóczi útról az intézetbe, mindez sok helyen bevett gyakorlat más onkoterápiás központok esetében is.
A pályázat másik része a sugárterápiás eszközpark megújítását célozza, és bár országos összehasonlításban Pécs elöl jár ezen a területen, a fejlődésre itt is van lehetőség. 2011 során először itt kezdett el üzemelni az a részecskegyorsító berendezés, amelyhez hasonlókat most az ország több pontján telepítenek majd a pályázatnak köszönhetően, és ezek beüzemeléséhez a pécsi tapasztalatok is fontosak lesznek. Az újabb gépek révén az olyan kényes, nagy pontosságú besugárzást igénylő daganatos betegségek lesznek jobban kezelhetőek, mint a központi idegrendszerben és annak környékén kialakuló elváltozások, a kisgyermekek daganatos megbetegedései, illetve az idősebb férfiak esetében sajnos elterjedtnek mondható prosztatarák, hiszen ezek általában kis területre irányuló, koncentrált és rendkívül pontos besugárzást kívánnak meg. A beruházás eredményeképpen az Intézet egy saját CT készülékkel is gazdagodik, ami munkaszervezési szempontból és a betegek komfortérzete miatt is fontos, hiszen innentől kezdve nem kell majd ezekre a vizsgálatokra átirányítani a pácienseket a 400 ágyas klinikára.
Bár az új épület és az új műszerek mindenképpen jelentős előrelépést jelentenek a pécsi onkológiai ellátásban, dr. Mangel László úgy látja, hogy az itt folyó szakmai munka színvonala és az ellátás megszervezése eddig is megfelelt a modern elvárásoknak. A gondos szakmai munkára véleménye szerint jó példa, hogy az egyes betegek kezelését az általános gyakorlattól eltérően két alkalommal tárgyalják át az orvosok a pécsi intézetben. A 2016 elejére befejeződő fejlesztés most arra ad lehetőséget, hogy az orvosok és a szakdolgozók korszerű körülmények között végezhessék munkájukat, és a betegek is a lehető legjobb körülményeket tapasztalhassák meg kezelésük közben.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!