Veszélyes vírusra figyelmeztet a Pécsi Tudományegyetem

2015. január 29.

pecsinapilap.hu - 2015-01-28 

Decemberben jelent meg a világhálón, és eddig leginkább Mexikóban, Lengyelországban és Csehországban okozott nagy károkat a Cryptolocker zsarolóvírus, amelyre most a Pécsi Tudományegyetem figyelmeztette körlevélben a felhasználóit, de a támadás komolyságát jelzi, hogy a Kormányzati Esetkezelő Központ is kiadta a riasztást.

Fájlokat, dokumentumokat titkosító és azok visszaállításáért váltságdíjat követelő vírus jelent meg a közelmúltban Magyarországon. A jelenleg terjedő CryptoLocker vírus 460 ezer Ft-nak megfelelő összeget követel a fájlok visszaállításáért. A fizetési határidő 96 óra (4 nap). Ennek letelte után a váltságdíj megduplázódik.

- Az új változatnak magyarországi fertőzéséről először január 19-én kettő órakor érkezett bejelentés, és a jelek szerint spam levelek útján terjedt. A megfigyelt fertőzés esetén a kéretlen levél arra hivatkozott, hogy fax üzenetet kaptunk, melyet a mellékletre kattintva tekinthetünk meg. Ha valaki bedőlt a trükknek és kattintott, annak kellemetlen meglepetésben lehetett része, ugyanis a CTB-Locker nevezetű kártevő töltődött le a számítógépére. A célja az egésznek a váltságdíj, amelyet Bitcoinban követel a program - áll az egyik antivírusos blogger bejegyzésében.

Információink szerint Nagy-Britanniában az egyéni felhasználók közül, aki megkapta ezt a vírust, negyven százalékuk fizetett, de Magyarországon is előfordult, aki már lerótta a "váltságdíjat", és így visszakapta az adatait, de ez veszélyes út, ugyanis csak bátorítja a kíberkalandorokat.

- A CTB-Locker vagy Critroni néven futó vírussal kapcsolatban az Informatikai Igazgatóság megelőzési céllal küldött ki körlevelet a munkatársak számára, szerencsére a vírus nem okozott fennakadást a PTE működésében. Természetesen az egyetemi számítógépeken naprakész adatbázissal rendelkező végpontvédelmi szoftver fut, ami már önmagában megfelelő óvintézkedés az ilyen és ehhez hasonló vírusokkal szemben. Ezen túlmenően azonban nagyon fontosnak tartjuk a munkatársak „képzését” és felkészítését is, vagyis hogy rendszeresen felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a gyanús, nem megbízható forrásból érkező email csatolmányokat soha ne nyissák meg - reagált a Pécsi Tudományegyetem a megkeresésünkre.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!