Astellas-díj – Az év orvosa 2014 pályázat

2015. január 23.

Az Astellas Pharma, a MOTESZ, a Magyar Kórházszövetség és
a hazai orvosképző egyetemek együttműködésében meghirdetett

ASTELLAS-DÍJ - AZ ÉV ORVOSA 2014 PÁLYÁZAT

részletes pályázati felhívása szakmai jelölők számára


1. A pályázat célja, háttere

Az Astellas Pharma, a MOTESZ, a Magyar Kórházszövetség és a hazai orvosképző egyetemek az Astellas-díj - Az év orvosa pályázat elindításával és a kiemelkedő orvosi teljesítmények széleskörű elismerésével közösen kívánnak hozzájárulni ahhoz, hogy a hazai orvosok elismertsége és az orvosi hivatás megbecsülése a társadalom minden rétegében erősödjön. E cél érdekében közösen törekszenek arra, hogy az egészségügyben naponta megtapasztalható pozitív történetek és a betegek gyógyulását szolgáló példaértékű orvos-beteg kapcsolatok minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak.


2. A pályázat kiírói

A pályázat életre hívója az Astellas Pharma, amely immár hetedik esztendeje vállal aktív szerepet a hazai egészségügyi dolgozók társadalmi megbecsülésének erősítése, azon belül pedig az orvosi és az egészségügyi szakdolgozói hivatás általános elismertségének javítása terén.

A magyar orvostársadalom legnagyobb, önkéntes tagságon alapuló szervezete, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) 2011-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. A szervezet jelenleg mintegy 127 tagegyesülettel rendelkezik, amelyen keresztül közel 30.000 magyar orvossal, kutatóval és tudóssal áll kapcsolatban. A MOTESZ szakmai aktivitásai révén számos szervezettel és intézménnyel működik együtt.

2013-tól a pályázat meghirdetőinek köre a Magyar Kórházszövetség részvételével bővült. A szervezet jelenlegi formájában 1970-ben alakult újra, a magyarországi kórházak érdekvédelmi szervezeteként. Legfőbb feladata a közvetítés a kórházak és a döntéshozó szervek között (illetékes minisztérium, OEP, ÁNTSZ stb.), ezeken felül tudományos rendezvényeket és tanulmányutakat szervez, illetve kapcsolatot ápol a külföldi társszervezetekkel. A Szövetség jelenleg mintegy 120 magyarországi fekvőbeteg-ellátó intézményt számlál tagjai között.

A pályázat szervezésében és lebonyolításában szintén 2013-tól szakmai vállal aktív szerepet a hazai orvosi utánpótlás képzéséért felelős négy magyarországi orvostudományi egyetem: a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ.

A pályázat mögött álló szervezetek közös elkötelezettsége, szerepvállalása garancia az Astellas-díj alapítói által kitűzött nemes célok elérésére, a kiváló teljesítmények társadalom és szakma előtti méltó és széleskörű elismerésére.


3. A pályázat főbb szakaszai, határidők

  • Pályázat indítása: 2014. október 1.
  • Szakmai jelöltállítás időszaka: 2014. október 1. - 2015. február 20., 12:00 óra
  • A szakmai jelölések értékelése, döntősök kiválasztása: 2015. február 25. - március 2.
  • A szakmai zsűri végső értékelése, döntés a díjazottakról: 2015. március 20.
  • Ünnepélyes eredményhirdetés, díjátadás: 2015. március 20.

 

4. Kik jelölhetnek orvosokat az Astellas-Díjra?

A szakmai jelölések benyújtására a pályázat keretében a következők jogosultak: MOTESZ tagegyesületek, orvostársaságok vezetői, a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények (kórházak, egyetemi klinikák, rendelőintézetek) orvosszakmai vezetői, valamint az ezen intézményekben működő osztályok, profilok és egyéb szakmai részlegek vezetői. Ez utóbbi vonatkozásban amennyiben a jelölést nem közvetlenül az orvosszakmai vezető indítja, a jelölés érvényességéhez annak írásbeli hozzájárulása feltétlen szükséges.


A pályázaton szakmai jelölésre jogosultak továbbá az egyéb gyógyító intézmények (pl. hospice házak, ápolási otthonok, mentőszolgálatok) szakmai vezetői, az országos és regionális szakfelügyelő főorvosok, a korábban szakmai vonalon Astellas-díjat nyert orvosok, valamint a hivatalosan bejegyzett, az egészségügy területén működő érdekvédelmi szakmai szervezetek és az alapító okiratuk vagy alapszabályuk alapján kompetensnek tekinthető civil szervezetek. A szakmai felterjesztés szempontjait a Szakmai jelölési lap tartalmazza.

Az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat szakmai zsűrijének tagjai a pályázaton jelölést nem kezdeményezhetnek. Azon intézmények/szervezetek esetében, ahol a jelölésre jogosultak körébe a szakmai zsűri valamely tagja is beletartozik, felterjesztést kizárólag a zsűri munkájában részt nem vevő, egyéb intézményi és szakmai vezetők tehetnek. 

Fontos leszögeznünk, hogy a pályázat nem életművek nemes megmérettetését, hanem a 2014-es esztendő során megtapasztalt, a betegek, kollégák és a szakma által is elismert, különleges emberi és szakmai teljesítmények elismerését célozza.


5. Kik jelölhetők az Astellas-Díjra?

Jelölni bármely, Magyarországon igazolható módon legalább 5 éve folyamatos praxissal rendelkező, a hazai állami egészségügyi ellátás valamely területén tevékenykedő orvost lehet. Szakmai jelöléssel csak olyan orvos terjeszthető fel a díjra,aki a jelölés pillanatában aktív állományú, akinek napi tevékenysége a pályázati felhívás 6. pontjában felsorolt tevékenységi területek valamelyikébe egyértelműen, kétséget kizáróan besorolható. Fontos elvárás, hogy a jelölt orvos munkáját szakmai és társadalmi ismertség és elismertség övezze. Jelölni csak más személyeket lehet, önjelölésre nincs lehetőség.

A pályázat nyertesei öt éven belül nem jelölhetők újra. A díjra nem jelölhető az sem, aki a jelölést megelőző 5 esztendőben valamilyen szakmai, vagy egyéb jellegű hivatalos elmarasztalásban, ill. büntetésben részesült."

 

Tisztelettel:

Dr. Koplányi Mária
irodavezető
MOTESZ
1083 Budapest
Szigony u. 43.
312-3807
koplanyi@motesz.hu
www.motesz.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!