Nemzetközi normák szerint működik a sürgősségi

2015. január 19.

Új Dunántúli Napló - 2015-01-19 - 1. oldal

Várakozás - A klinikai központ szerint sem személyi, sem tárgyi feltételekben nincs hiány

Több olvasónk is kommentálta múlt heti tudósításunkat, amelyben a 400 ágyas klinikai tömb megújult épületszárnyai és a sürgősségi osztály átadásáról számoltunk be. Mint írták, az új helyen jóval hosszabb a várakozási idő, több esetben hat óránál is többet várakoznak a betegek, a fontossági sorrendet is figyelembe véve.
A klinikai központ válasza alapján az új sürgősségi betegellátó osztályt a sürgősségi ellátás igényeinek megfelelően alakították ki a nemzetközi előírásokhoz igazodva, amihez korszerűsített eszközpark és modern diagnosztikai berendezések is társulnak. Elsődlegesen azokat látják el, akik életveszélyes állapotban vannak, vagy mielőbbi orvosi ellátásuktól függhet, hogy a későbbiekben szenvednek-e maradandó egészségkárosodást. Akik ennél enyhébb tünetekkel fordulnak hozzájuk, hosszabb várakozásra számíthatnak, a nemzetközi egészségügyi trendhez igazodva. A sürgősségin és a klinika több osztályán tapasztalható orvoshiánnyal kapcsolatban is érkeztek észrevételek. A válaszból kiderül, a PTE Klinikai Központja a magyar egészségügyi intézményi átlagnál jobb helyzetben van ebben a tekintetben. A fiatal szakorvosok itthon tartását célzó Markusovszky Ösztöndíj pozitív hatása már egyértelműen érzékelhető a klinikán.
A sürgősségi betegellátó osztály működtetéséhez mind az orvos, mind a szakdolgozói gárda rendelkezésre áll.
A betegek sürgősségi ellátásához és vizsgálatához szükséges eszközök hiányára is panaszkodtak olvasóink. A klinikai központ szerint több mint kétszázmillió forintot fordítottak eszközbeszerzésre a felújítási program kapcsán, így az új pécsi sürgősségi osztály országos szinten is az egyik legjobban felszerelt betegellátó intézmény.

Elsődlegesen azokat látják el, akik életveszélyes állapotban vannak.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!