Átadták a 400 ágyas klinika két szárnyát, őszre a harmadik felújítása is befejeződhet

2015. január 14.

Új Dunántúli Napló - 2015-01-14 - 1,3. oldal


Ünnepélyesen is átadták tegnap a 400 ágyas klinika felújított két szárnyát és a sürgősségi betegellátót, amelyeket a betegek gyakorlatilag már megismerhettek az elmúlt néhány hónapban. Bódis József, a PTE rektora elmondta, az első felújított egységet jó egy évvel ezelőtt adták át, ma a további két szárnyat, míg a "B" épületet a tervek szerint ősszel avathatják, ezzel elkészül a 400 ágyas klinikai tömb rekonstrukciója.

A gyógyítómunka már tavaly szeptemberben megkezdődött a 400 ágyas klinika felújított "A" és "C" (nyugati és északi) szárnyában, valamint a sürgősségi betegellátó osztályon, az ünnepélyes átadást azonban tegnap tartották az intézményben. Bódis József, a PTE rektora hangsúlyozta, az ünnep a második lépcsőfoka annak a folyamatnak, amely a tíz évvel ezelőtti álmodozással kezdődött, majd két évvel ezelőtt elindulhatott az építkezés. 
- Az első felújított egységet jó egy évvel ezelőtt adtuk át, most a további két szárnyat avatjuk, míg a "B" épület a tervek szerint őszre készül el, és ezzel befejeződik a teljes tömb rekonstrukciója. Az elvégzett munka álomszép lett, amely azt is jelenti, hogy az itt dolgozók valóban 21. századi körülmények között végezhetik a munkájukat, de ettől fontosabb, hogy a betegeket is hasonlóan modern körülmények között tudjuk ellátni, ös.- szesen 367 ágyon. A felújított klinika biztosan Magyarország egyik legkorszerűbb egészségügyi ellátó intézménye - emelte ki a rektor. 
Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár elmondta, európai uniós és hazai forrásokból összesen 400 milliárd forint értékben zajlanak jelenleg az intézményi felújítások és az eszközbeszerzés, ez pedig példa nélküli a hazai egészségügyben. 
Páva Zsolt polgármester úgy fogalmazott, ha visszapillantunk az elmúlt néhány évre, akkor láthatjuk, hogy ez az átadási ünnepség annak az átgondolt folyamatnak a fontos állomása, amely a pécsi egészségügyi ellátási rendszer átalakítására és korszerűsítésére vonatkozik.

Évi százezer beteget látnak majd el a sürgősségi betegellátó osztályon
Változott az ellátás rendszere az új sürgősségi betegellátó osztály megnyitását követően. Ez azt jelenti, hogy a gyerekgyógyászati, a pszichiátriai és a szülészeti sürgősségi eseteket kivéve mindent egy helyen, a 400 ágyas klinikán kialakított sürgősségin látnak el. Itt fogadják a belgyógyászati és az általános sürgősségi eseteket, amelyekbe neurológiai, a fül-orr-gégészeti, az urológiai és a bőrgyógyászati esetek is beletartoznak. A becslések szerint az új sürgősségi osztályon évi 90-100 ezer esetet látnak majd el, alapvetően a Pécsről és vonzáskörzetéből érkező, mentővel vagy saját autóval beszállított betegeket. 
A komp lexum átalakításakor kiemelt figyelmet fordítottak a funkcionalitásra. Az új épület legnagyobb előnye, hogy kimondottan a sürgősségi ellátás igényeinek megfelelően alakították ki. Mindehhez korszerűsített eszközpark és modern diagnosztikai berendezések is társulnak. Komoly előnyt jelent, hogy a diagnosztika könnyebb hozzáférése révén a korábbinál hamarabb részesülhetnek a súlyos betegek ellátásban, amely egyes esetekben létfontosságú lehet. Ez a gyorsaság például a stroke-os eseteknél létfontosságú is lehet. A betegellátás korábban megszokott rendje viszont nem változott, továbbra sem kell beutaló, nem lehet előre időpontot foglalni. Az osztályon már évek óta a nemzetközileg elfogadott triage-rendszert alkalmazzák, a betegeket a tüneteik súlyosságának függvényében osztályozzák és látják el.

Világszínvonalú gépek 
A több mint 15 milliárd forintos klinikafelújítás összesen 27 ezer négyzetméternyi területet érint. A tegnap átadott nyugati szárnyban működnek az I. sz. Belgyógyászati Klinika hematológiai, endokrinológiai, gasztroenterológiai, kardiológiai, angiológiai osztályai és ezen szakterületek járóbeteg- szakrendelései. Az északi szárnyban vannak a műtők és az intenzív osztály. Átadták a sürgősségi betegellátó osztályt, amely a keleti és az északi épületek között található, a földszinten. 
A megújult klinikai tömb valamennyi kórterme immár egy vagy kétágyas, fürdőszobával felszerelt, magas komfortfokozatú szoba. Rendkívül hosszú élettartamú, alumínium nyílászárókat építettek be, az intenzív osztályokon és a műtőkben steril klimatizálást biztosító légtechnikai rendszert helyeztek üzembe, valamint világszínvonalú a katasztrófaelhárítási rendszer is. Országosan is egyedülálló a csontvelő-transzplantációs részleg kialakítása, amely lehetővé teszi a betegek hermetikus elkülönítését, üvegfalú látogatófolyosóval, ugyanakkor telefonon biztosítja a betegek kapcsolatát a hozzátartozókkal.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!