Új műtéti eljárást vezettek be a daganatok egy része ellen

2015. január 10.

Új Dunántúli Napló - 2015-01-10 - 3. oldal

Pécs - Egy, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikáján bemutatott újfajta, a műtétet segítő eljárásnak köszönhetően a korábbiaknál is hatékonyabban lehet eltávolítani azokat a daganatos és más elváltozásokat, amelyek a létfontosságú agytörzsi központokban, ezek közelében, vagy a gerincvelőben helyezkednek el.
Az úgynevezett intraoperatív neuro-monitorozást a pécsi klinikán a közelmúltban egy, a nyaki gerincvelőt érintő, a beteg mozgásteljesítményének folyamatos romlását, alsó végtagjainak bénulását eredményező daganat eltávolítása kapcsán alkalmazták először. Az Idegsebészeti Klinikán korábban is történtek elektrofiziológiai monitorozással, illetve éber állapotban végzett műtétek, azonban az új rendszer mostantól a korábbinál komplexebb, mivel több terület monitorozását is lehetővé teszi, s így minimalizálható az idegrendszeri károsodás esélye.
Fontos megemlíteni, hogy egy olyan rendszer került a pécsi Idegsebészeti Klinikára, amely lehetővé teszi, hogy a betegek műtéti monitorozása során a sikeresség növelése érdekében akár online konzultáció is lefolytatható az ugyanilyen rendszert használó debreceni Idegsebészeti Klinikával. 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!