Önálló egyetemek lehetnek a vidéki orvostudományi karok

2015. január 9.

HírTV - 2015-01-08 - 18:18 

Farkas Boglárka (műsorvezető): - Nem kizárt, hogy rövidesen önálló egyetemek lesznek a vidéki orvostudományi karok. A Pécsi Tudományegyetem jelenleg tíz karral és egy klinikai központtal működik. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének helyi elnöke szerint az önállósodással mindenki jól járna, hiszen az orvosképzés nyeresége fedezné a klinika veszteségeit, a többi kar pedig önállóbban gazdálkodhatna.

Riporter: - A Pécsi Tudományegyetemnek hatezer dolgozója van. Közülük négyezren a Klinikai Központ alkalmazottai. A campuson évek óta ez a terület a leginkább veszteséges, a többi kar nyereségét is elviszi az itteni alulfinanszírozottság.

Horváth Csaba (pécsi elnök, Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete): - Ugyanakkor a legnyereségesebb kar az orvostudományi kar. Nem is tudja kihasználni a jelentkezőket, sőt, hát kétszer-háromszor annyi jelentkezőt is ki tudna szolgálni, csak nincs rá kapacitása. Ezért szerintem annak a részlegnek is előnyös lenne, és a többi nyolc karnak is előnyös lenne, ha tisztább és így két egyetem jönne létre Pécsett.

Riporter: - Az önálló egyetem egyik alapfeltétele, hogy legalább három karral rendelkezzen. Pécsett az általános orvosi és az egészségtudományi mellett rövidesen gyógyszerész és fogorvosi kart is létrehoznak. Az oktatásból, főleg a külföldi hallgatók tandíjából származó nyereség pedig kipótolhatná a klinika veszteségét is.

Miseta Attila (dékán, PTE Orvostudományi Kar): - Én a magam részéről azt hiszem, hogy ha most megszavaztatnánk a dolgozóinkat, akkor nagyon nagy számban az önálló orvosegyetem, tehát a visszaönállósodás mellett szavaznának. Viszont azt gondolom, hogy az önállóságnak a lényegi eleme újra a szakmai kompetenciáknak és a gazdálkodási döntéseknek a jobb koordinálása lenne. Ilyen módon lehetne jobban működni.

Riporter: - A dékán szerint a szétválásnak a többi kar is örülne, hiszen megszabadulhatnának a jelenlegi orvosi kar veszteségeitől.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!