Életmentő beszélgetések vészhelyzetben

2015. január 9.

Új Dunántúli Napló - 2015-01-09 - 5. oldal

S.O.S. telefon- Bárkit elérhet a krízis, amikor sorsdöntő lehet egy emberi hang

A legkritikusabb helyzetekben igen sokat jelenthet egy kedves mondat, mely visszahozhatja elvesztett életkedvünket. Az S.O.S. ÉLET Telefonszolgálat 40 éve működik Pécsett, és igen sok embernek segített már az "utolsó" pillanatban. Dr. Árkovits Amarylt, az operatív szolgálat vezetőjét négy évtized eseményeiről kérdeztük.

- Jelképesen nagybetűs ez az ÉLET?
- Mozaikszó, az Éjszakai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat rövidítése. Valójában a tartalom miatt is lehetne nagybetűs, mert az országban Pécsett indult harmadikként ilyen segítségnyújtás, 1975. január elsején. Évente 1500-2000 hívást kapunk, s az érdemi hívások húsz százaléka életet veszélyeztető állapotot jelez.



- Léteznek jelei az öngyilkosságot megelőző lelki állapotnak?
- A telefonszolgálat alapítója, dr. Kézdi Balázs sokat foglalkozott ezzel, könyvet is írt a kríziskommunikációról. Az már eleve üzenetértékű, ha valaki felhív egy öngyilkosság-megelőző szolgálatot. Fontos jel a beszédében a rengeteg tagadó szó vagy a halál- egyenértékű megfogalmazások használata is, amikor arról számol be valaki, hogy szívesen elaludna, vagy elutazna pár napra, s addigra mindennek vége lesz.

- Mi vezethet napjainkban leggyakrabban ilyen veszélyállapotig?
- Mindenki volt már krízishelyzetben, a krízis az emberi lét fejlődésének fontos tényezője, hiszen a válság változást eredményez, amiből jól is kikerülhet az ember. Annak pedig nincs rangsora, hogy mi okozza. A magány, a munkanélküliség, a pénztelenség, szeretteink elvesztése mindenképpen fokozza a veszélyhelyzetet, ám a problémamegoldó képességünk dönti el, hogy mikor kerülünk öngyilkossági veszélybe.

- Mennyiben tud segíteni az S.O.S. ÉLET szolgálat?
- Amikor nincs már hivatalos orvosi lehetőség, este héttől reggel hétig ingyenesen hívhatnak bennünket a rászorulók a 80/505-390-es számon. Kiképzett szakemberek az ügyeleteseink, akik önkéntes munkában végzik a feladataikat. Anonim 40-50 perces beszélgetésekről van szó, de olykor azonnali segítségnyújtásra is szükség lehet.

- Pszichiáter a szakterülete, vagyis éjjel-nappal lelki segítségadással foglalkozik. Hogy lehet ebből kilépni?
- Rengeteg olvasással, továbbá imádok főzni. Kifejezetten kikapcsol a pralinékészítés, kitűnő játék, amit sokan csinálhatnak egyszerre.

Pszichiáter, de itt ő is önkéntes
Dr. Árkovits Amaryl 1971-ben született Várpalotán. Ajkán élt a gimnázium befejezéséig. 1990-ben került Pécsre, a PTE-n általános orvosként 1996-ban diplomázott, pszichiáter, pszichoterapeuta. Orvosként Szigetváron kezdett dolgozni, majd a Honvédkórház és a Pszichiátriai Klinika után 2004 óta a Mentálhigiénés Intézet munkatársa, főorvos, önkéntes munkában pedig az S.O.S. ÉLET szolgálat operatív vezetője.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!