In memoriam Dr. Varga Ferencné Dr. Nagy Ibolya

2014. november 21.

In memoriam

Dr. Varga Ferencné Dr. Nagy Ibolya

1930-2014

 

a POTE I. sz. Belgyógyászati Klinikájának volt docense,

a Máltai Szeretetszolgálat Pécsi Csoportjának alapítója és

örökös tiszteletbeli vezetője

 

"Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. Arra rendeltelek
benneteket, hogy elmenjetek, gyümölcsöt teremjetek és gyümölcsötök megmaradjon..."
János 15, 16



1930-ban született Budapesten. 1954-ben Pécsett szerzett orvosi diplomát. 1956-tól 1990-ig dolgozott az I. sz. Belklinikán, fő szakterülete a véralvadás volt. Eredményekben gazdag élete alatt megalapította az országosan, majd nemzetközileg is ismertté és elismertté vált Véralvadási, később a Haematológiai Munkacsoportot. Tevékenysége alatt nagy hangsúlyt fektetett, a tudományos munkán túlmenően, a modern gyógyító eljárások bevezetésére, melyeket munkatársaival együtt mindig betegközpontúan, nagy empátiás készséggel alkalmazott és lelkesedéssel adott át a keze alatt felnövő kollégáinak és hallgatóinak. Munkásságáért 2001-ben életműoklevelet kapott. Életét és munkásságát követendő példának tekintik, szellemiségét és emlékét sohasem felejtik volt munkatársai.
Betegei közül sokan gondolnak rá hálával.

1991-ben, nyugdíjaséveinek kezdetén Von Boeselager bárónő megkeresésére a Máltai Szeretetszolgálat keretében működő csoport szervezésébe kezdett Pécsett. A csoport vezetője volt 22 éven át. Az egyre növekvő csoport önkéntesei a délszláv háború menekültjeit fogadták, mindenki számára ingyenes orvosi rendelést és jogi tanácsadást is indítottak. Később szociális konyhát nyitottak, majd súlyosan sérült gyermekek napközbeni ellátására megnyitotta kapuit a "Csilla-ház". Mindehhez segítséget a német Osteuropahilfe, valamint számos német és angol adományozó nyújtott, akikkel a kapcsolatot dr. Nagy Ibolya ápolta. Nagyon sok kórházi felszerelés, ruhanemű, élelmiszer adományozását szervezte és irányította, így sok rászoruló kapott segítséget.

Munkája elismeréseként több kitüntetésben részesült: 1997-ben Pécs Város, majd 2010-ben a Baranya Megyei Önkormányzat Szociális díjával tüntették ki. 2005-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Caritate Christiana díját kapta. Ezenkívül több külföldi kitüntetésben is részesült.

Orvosi és máltai munkáját a segíteni akarás, emberszeretet és mély istenhite motiválta. Férjével három gyermeket neveltek fel, örömmel kísérte végig kilenc unokája növekedését, és megérte első dédunokája születését.

Emlékét életműve és szerettei őrzik.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!