Átváltoztatják a pikkelysömörrel élők életét Pécsett

2014. november 18.

PTE Sajtóközlemény

Budapest után, első vidéki helyszínként Pécsett indul útjára az Átváltozás program, amely a pszoriázisban, avagy hétköznapi nevén pikkelysömörben szenvedők számára biztosít térítésmentes szakmai és lelki támogatást. A jelentős lelki megterheléssel is járó, egyelőre gyógyíthatatlan bőrbetegség mintegy 200 ezer embert sújt Magyarországon. A mai napon egy új fényterápiás kabint is átadtak a pécsi bőrklinikán, ami szintén a pikkelysömörben szenvedők számára jelent nagy könnyebbséget, éves szinten több száz beteg kezelésére adva lehetőséget.

Szakértelem, értő figyelem, betegcentrikusság: ez a lényege az Átváltozás programnak, amely a pszoriázisban diagnosztizált személyek számára ingyenesen biztosít szakképzett tanácsadót a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikája szervezésében. A szélesebb közvélemény számára pikkelysömör néven ismert betegség Magyarországon is óriási probléma: csak tüneti kezelés létezik ellene, a benne szenvedőket pedig a betegség tünetei mellett társadalmi előítéletek is sújtják.

A pécsi Átváltozás program szakképzett tanácsadója, Maros Tünde megtanítja az érdeklődőket és hozzátartozóikat a terápiák megfelelő alkalmazására, és ezen felül hasznos tippeket ad a lelki terhek, a stressz leküzdésére, a helyes táplálkozás és a megfelelő testmozgás kialakítására, mert csak így, a teljes életmód átalakításával lehet ennél a krónikus bőrbetegségnél látványos eredményt elérni.

„Pécsett azzal a céllal indítjuk az országban Budapest után másodikként az Átváltozás tanácsadó programot, hogy a szakképzett nővéreket és ápolókat is bevonjuk a betegtámogatásba és edukációba, valamint megteremtsük azt a fórumot, ahol a betegek félelem és szorongás nélkül kérdezhetnek és beszélhetnek az állapotukkal összefüggő problémáikról, nehézségeikről” – mondja a Bőrklinika igazgatója, Dr. Gyulai Rolland egyetemi docens.

Mindez csak az első lépés: a klinika vezetése a programot a résztvevők visszajelzései és igényei alapján továbbfejleszti 2015-ben, hogy valóban be tudja teljesíteni a küldetését, és átváltoztassa a pikkelysömörrel küzdők életét.

Az Átváltozás program elindítása mellett november 18-án adták át a PUVA fényterápiás kabint a pécsi bőrklinikán, ami szintén a pikkelysömörben szenvedők számára jelent nagy könnyebbséget, éves szinten több száz beteg kezelésére adva lehetőséget. A fényterápia kiváló kezelési mód a pikkelysömör, az atópiás eczema és más krónikus gyulladásos bőrbetegségek kezelésében, és a PUVA és az UVB terápia révén a fény gyógyító funkcióját használva biztonságosan lehet kezelni ezeket a betegségeket, különösen az őszi-téli időszakban. A klinikán átadott, országos szinten az egyik legkorszerűbbnek számító fénykabin révén a régió lakói számára is lehetőség nyílik erre az elmúlt években nem elérhető gyógymódra.

A programmal kapcsolatban további információkkal Dr. Gyulai Rolland tud szolgálni a  gyulai.rolland@pte.hu címen, jelentkezni pedig Maros Tündénél az atvaltozas@pte.hu címen lehet.

Dokumentum(ok)

  • pte_sajtokozlemeny_Borklinika_141118.doc

    .doc

    download
Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!