Egyetemisták lephetik el a Kossuth teret

2014. szeptember 24.

pecsma.hu - 2014-09-23 

A Pécsi Tudományegyetem vezetősége szerint is szükség van a hallgatók számára nyújtott szolgáltatások fejlesztésére. Az elképzelések szerint uniós forrásokkal a belvárosban alakítanának ki egy hallgatói szolgáltató központot. Más helyszínek mellett szóba került a Kossuth téren lévő önkormányzati épületegyüttes is, ám a pontos helyszínről még folynak az egyeztetések az egyetem és a város között.

Bódis József rektor szerint szükség van a hallgatók számára nyújtott szolgáltatások fejlesztésére, amint arról nemrég többször is hitet tett. Jelenleg is zajlanak az egyeztetések az universitas és az önkormányzat között egy modern, minden igényt kielégítő centrum kialakításának lehetőségeiről.

Az egyetem részéről lapunk érdeklődésére Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense elmondta, hogy az intézmény stratégiai célkitűzése a külföldi hallgatók létszámának növelése, és az ehhez szükséges szolgáltatási rendszer folyamatos fejlesztése.
A Polgármesteri Hivatal épületében kaphat helyet

A Polgármesteri Hivatal épületében kaphat helyet

- Az egyetem és a pécsi városvezetés egyetért abban, hogy ehhez a célkitűzéshez kapcsolódóan szükség van a belvárosban egy olyan hallgatói szolgáltató központra, ahol a diákok egy helyen, ezáltal sokkal gyorsabban és egyszerűbben intézhetik azokat az adminisztratív ügyeiket, melyeket jelenleg a város különböző pontjain tudnak csak bonyolítani. Fontos azonban, hogy mielőtt a döntés megszületne a pontos helyszín, illetve épület kiválasztásáról, valamennyi szempontot meg kell vizsgálni, így a költséghatékonyságtól kezdve a megközelíthetőségen át sok mindent. Jelenleg még csak a folyamat elején, a városvezetéssel való egyeztetések stádiumában járunk.

Csizi Péter alpolgármester szerint a Pécsi Tudományegyetemen jelenleg mintegy kétezer külföldi hallgató tanul, de nem csupán szellemüket művelik, hanem egyúttal itt is élnek, így jótékony hatást gyakorolnak a város gazdasági életére is.

- Túl azon, hogy öregbítik a város nevét, családtagjaik, barátaik révén erősítik a turizmust, s nem mellesleg komoly bevételeket generálnak a helyi kereskedelemben, elsősorban a vendéglátásban, az albérletpiacon, a ruha- és élelmiszeriparban. Elemi érdekünk tehát, hogy minél jobban érezzék magukat nálunk – fogalmazott a politikus, aki hozzátette, hogy a külföldi diákok már angolul is intézhetik ügyeiket az önkormányzati hivatalokban, s a Tüke Busz járatain is van már lehetőségük hozzáférni angol nyelvű tájékoztatóhoz.

Csizi Péter kiemelte, mindezen okokból az egyetemmel közösen keresik a lehetőséget arra, hogy a következő európai uniós költségvetési ciklusban megfelelő források legyenek elérhetők a helyi fejlesztési tervek megvalósítására. Ezen tervek közé sorolható a pécsi belvárosban kialakítandó hallgatói szolgáltató központ kialakításának gondolata is.

http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/egyetemistak-lephetik-el-a-kossuth-teret/

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!