2014-ben pécsi hallgató lett az Év Gyógyszerészhallgatója

2014. május 8.

A szakértő zsűri egyhangú véleménye alapján a verseny győztese, így „2014. Év Gyógyszerészhallgatója” Romvári Zsófia, ötödéves pécsi gyógyszerészhallgató lett. Ezúton is szeretnénk gratulálni Zsófinak és a nem utolsó sorban a felkészítő pécsi oktatóknak!

2014-ben pécsi hallgató az Év Gyógyszerészhallgatója

2014. április 26-án negyedik alkalommal került megrendezésre Budapesten az Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási-, Betegtanácsadási Verseny. Idén a „Thromboemboliák kezelése; anticoaguláns gyógyszerek” témakörben mérettettek meg a hallgatók a Magyar Gyógyszerészi Kamara székházában kialakított képzeletbeli officinában.

Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási-, Betegtanácsadási Verseny

A hazai képzőhelyek diákjainak ezen neves versenye lehetőséget biztosított a versenyzők elméleti és gyakorlati felkészültségének összemérésére, valamint elméleti tudásuk gyakorlati szituációkba való átültetésére. A jelentkezők nagy számára való tekintettel a délelőtt folyamán először egy rövid „beugró” feladatsor megírására került sor.

Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási-, Betegtanácsadási Verseny

Ezt követően a legjobbnak bizonyult versenyzők gyógyszertári expediálást modellező szituációkban kellett, hogy bebizonyítsák a felkért zsűrinek és önmaguknak egyaránt, hogy ők az Év Gyógyszerészhallgatói. Minden hallgatónak két beteget játszó színészt kellett megfelelő tanácsokkal és gyógyszerrel ellátnia. Az első beteg, az újabban könnyen jelentkező véraláfutásaira kért vény nélkül kapható gyógyszert, de a beszélgetés során ki kellett derüljön, hogy a hatvanas hölgy kumarin véralvadásgátlót is szed. Alapos kikérdezést követően fény derült arra is, hogy enne hatását a beteg ismerősei által javasolt tőzegáfonya tartalmú étrend-kiegészítő fokozta és ez állhat a véraláfutással járó panasz hátterében. A másik szituációban a patikába betérő fiatal férfi kérte gyógyszerésze tanácsát arról, hogy használhatja-e a családja által javasolt véralvadásgátló LMWH injekciót a saját receptjén szereplő, ám másik elnevezésű, készítmény helyett. Itt az injekciók használatának elmagyarázása mellet tisztázásra került a helyettesíthetőség kérdése és az LMWH-k mellett szedhető fájdalomcsillapítók köre is. A nőbeteget Fazekas Fruzsina budapesti orvostanhallgató, míg a másik szituációt - a többek által ismert humorista - Beliczai Balázs játszotta.

A zsűri elnöke Prof. Dr. Szökő Éva, tagjai Prof. Dr. Botz Lajos, Prof. Dr. Soós Gyöngyvér, Dr. Bácskay Ildikó és Dr. Horváth-Sziklai Attila voltak.

Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási-, Betegtanácsadási Verseny

A szakértő zsűri egyhangú véleménye alapján a verseny győztese, így „2014. Év Gyógyszerészhallgatója” Romvári Zsófia, ötödéves pécsi gyógyszerészhallgató lett. A második helyezett Szalai Gábor (SZTE V. évfolyam.), a harmadik helyezett Bacskai Nóra (DE V. évfolyam).

Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási-, Betegtanácsadási Verseny

Ezúton is szeretnénk gratulálni Zsófinak és a nem utolsó sorban a felkészítő pécsi oktatóknak (Ábrahám Eszter, Fittler András, Végh Anna, Vida Róbert) kitartó munkájukért! 

a PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézet munkatársai

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!